maanantai 21. elokuuta 2017

Pilvet luovat perspektiiviä


Eilinen aamu näytti tältä. Tänään on tasaisen harmaata.

Lupasin tuolla kommenteissa, etten ota kantaa köyhyyteen, joten tietenkin alkoi päässä pyöriä ihmisten erilainen suhtautuminen rahaan. Minulla on ystävä, jonka kanssa käteen jäävä osuus on suht sama. Hän on ilmoittanut, ettei hänellä ole varaa käydä minun luona, joten minä käyn hänen luonaan. Hän voisi pienentää asuntolainansa takaisinmaksuosuutta saadakseen enemmän liikkumisvaraa. Minä voin ottaa lisää joustoluottoani käyttöön vaikka tarkoitushan olisi maksaa se kokonaan pois. Minä kerään euron kolikoita purkkiin, ystäväni säästää vararahastoa pankkiin eli molemmat varaudumme takaiskuihin vaikkakin hiukan eri volyymilla. Erona on se, että hänellä oli menneisyydessä kohtuu kivasti rahaa käytettäväksi, sen verran, ettei kaupassa tarvinnut miettiä hintaa. Minulla oli useampi vuosi, kun jokainen penni oli harkittava vaikka en leipäjonoon kuitenkaan joutunut turvautumaan. Minulle on kasvanut tunne, että rahalla ei niin ole väliä vaan kyllä tässä pärjätään. Juu, tottakait joku takaisku voi romahduttaa minut, mutta olen huono suremaan asioita etukäteen. Nyt mietin kenkiä, kun käyttämäni ovat pelkkää reikää, mutta enpä nyt osta. Talvikengät on pakko ostaa, kun ne risat heitin keväällä roskiin. Onneksi Kuomat ei maksa kohtuuttomasti. Onhan minulla kävelyyn hätävarana yhdet mustat sievit, jotka ostin viimeisiin hautajaisiin. ja vanhat juoksukengätkin pelittää kävellessä. Se mitä yritän tässä selittää, on että köyhyys on kuitenkin suhteellista. On minulla myös ystäviä, joilla on oma asunto, kesämökki, kaksi autoa ja vene ja jotka ovat omasta mielestään köyhiä. (siis idea oli, että minä en tunne itseäni köyhäksi, koska voin tehdä älyttömiä ostopäätöksiä)

Ei olisi varmaan taaskaan pitänyt avautua, mutta antaa olla. olen aika hyvä puhumaan läpiä päähäni.


Laitetaan vain hempeät värit käyttöön ja porskutetaan eteenpäin. Tosin se rasittava sähköinen terveysvalvoja, jonka joskus otin käyttöön, keljuili tänä aamuna. Se lähettää joka maanantai kannustavia viestejä, joita en välttämättä edes lue. Nyt oli otsikkona "Viini valahtaa vyötärölle". Enpä taida viitsiä lukea.


Pilvilläni on toiveikas tausta kuitenkin.

Meidän hyppyrimäki on määrätty purettavaksi. Olen väsynyt purkamiseen, räjäyttämiseen, tuhoamiseen. Olen tullut (aina ollut?) vanhaksi. Haluan asioiden pysyvän ennallaan. En halua, että vanhaa tuhotaan uuden tieltä.

Nyt on kyllä paha sanaripuli, mutta ei voi mitään. Ei kait kukaan kuitenkaan lue kaikkea. Kuvat vain katsotaan ja siinä se.
Uutisoitiin, etteivät ihmiset myönnä valehtelevansa sairaslomista. Onko valehtelua, jos ei jaksa, ei vain yksinkertaisesti jaksa, lähteä töihin ja ilmoittaa olevansa sairas? Onko valehtelua, jos töihin meno ahdistaa ja ilmoittaa olevansa sairas? Minua ärsyttää, kun tämä oma sairaus tai poteminen on nyt niin kivuliasta (vai onko tämä vain ärsyttävää, koska ihan hyvin voin tämän kanssa elää) ja olisin voinut saada apua pari vuotta sitten, eikä tilanne olisi päässyt näin pahaksi - ehkä... enhän minä edes tiedä auttaako tämäkään troppi. Ja toisaalta tämähän on ikuinen, ainakin ikuisesti taustalla vaaniva, joten ehkä on hyvä, etten tiennyt aiemmin --- ja enhän minä vieläkään tiedä, kun tulokset tulevat vasta viikkojen päästä. Voihan tämä olla vakavaakin.
Nyt lopetan. Rupean tekemään uutta Ifolor-kirjaa. Nyt on hyvä imu ja näin saan lahjaongelmia ratkaistuksi. On noita alekuponkejakin, ellei tule jotain vielä parempaa viime hetken tarjousta.

Koirapoika retkottaa sängyssä selällään täydessä unessa. Koirapoika on minulle suuri ilo. Ehkäpä vien sen lenkille ennen muuta.

Ny lopetan. Oikeasti.

Ai niin... vielä ps. Sus voitti tasalukukilpailun, joten jotain postia tulee joskus. Nyt harveneekin, sillä seuraana tasaluku on vasta 22 222.

9 kommenttia:

  1. Luen kaiken, aina!!
    Kävin aikanani kauppaopiston ja poistuessani koulun alueelta päätin että rahaa en ainakaan ala tekemään. Kolme vuotta piti opiskella ennenkuin visio oli selvä;D
    Käteen jää kuussa n.600 ekee ja sillä pärjää ihan hyvin kun ei ole materiapainotteinen elämänkatsomus, kaikki itselle arvokas pitää miettiä, sitä ei voi ostaa.
    Pilvet kauniita, perspektiivi laajenee kun laittaa ne piippuun;DD

    VastaaPoista
  2. Minäkin luen aina kaiken. Jos ei ole aikaa lukea kaikkea, sitten en katso kyllä kuviakaan.
    Hearissa oli viikonloppuna hyvä kuvaus ihmisten rahankäytöstä: toisen on pakko pärjätä koko kuukausi 500 eurolla. Toinen voi ostaa silmää räpäyttämättä 500 euroa maksavan takin.

    VastaaPoista
  3. Monennäköisiä pilviä on täälläkin lennellyt. Mistähän löytyisi se rahapilvi, joka kippaisi vähän rahaa meille kummallekin.
    Possukin kerää kolikoita rahapossuun. Tai useammin kyllä ryöstää possun ja sen jälkeen ravistelee epätoivoisena, että eikö täältä tosiaan tipu mitään.

    VastaaPoista
  4. Suomessa on köyhyys suhteellista, mutta kehitysmaissa on absoluuttista köyhyyttä.
    Suhteellisella köyhyydellä tarkoitetaan yksilön tai ryhmän selkeää huono-osaisuutta verrattuna muun väestön keskimääräiseen elintasoon tai elintapaan. Suhteellisessa köyhyydessä elävät joutuvat kamppailemaan elääkseen normaalia elämää ja pystyäkseen osallistumaan yhteiskunnan taloudellisiin, sosiaalisiin ja kulttuurisiin toimintoihin.(kopioitu EAPN-FIN sivuilta).

    VastaaPoista
  5. Minähän luotan tässä holtittomassa rahankäytössäni siihen, että Suomessa ei kuole nälkään.
    Köyhyys on suhteellista myös siten, että ihmiset arvostavat eri asioita. Joku säästää turvatakseen tulevaisuuden, joku tuhlaa nauttiakseen nyt. Joku ostaa sen 500 euron takin, koska voi ostaa mitä mieleen tulee, joku ostaa saman takin ja elää kuukauden nuudeleilla, koska haluaa sen takin hinnalla millä hyvänsä. Minusta kaikki tavat elää eurojensa kanssa ovat hyviä, mutta joskus vähän nyppii, kun ihmiset valittavat köyhyyttä vaikka tienaavat kymmenen kertaa enemmän. Ja meitä muutamalla sadalla kuussa pärjääviäkin on kovin monenlaisia. Minulla on vielä varaa matkusteluun ja huvituksiin, kun olen terve, hyväkuntoinen, käsityötaitoinen ja osaan kokatakin eli pystyn säästämään elämän perusjutuissa ja tuhlaamaan siihen, mistä nautin. Taidanpa tämän saarnan jälkeen panna elämän risaiseksi ja ostaa pullon punkkua, homejuustoa ja ruissipsejä ja mässätä illalla ;)

    VastaaPoista
  6. Kyllä luen, vaikken aina kommentoikaan.

    Mietin tuota köyhyyttä eilen; olenko köyhä vai en. Ja millä/miten sitä mittaan. Tulot on mitättömät, kun kumpikaan ei ole töissä. Rahaa on laskujen ja lainojen maksuun, ruokaan ja välttämättömyystarvikkeisiin. Ja lopuilla eletään, mitä se sitten onkin. Sitä kai pääasiassa. Kotona on kaikki tavara mitä tarvitaan.

    Mitä on "normaali elämä"? Miten se määritellään? Ulkomaan tai Lapin matka kerran vuodessa? Juu ei, sillä mittapuulla en elä normaalia elämää, sillä matkan siskon luo on viime vuosia maksanut äiti.

    Ystäviä, joita voin tavata livenä (ja netissä) - minusta se on ihan normaalia elämään, eikä välttämättä tarvitse rahaa, minulta. Ystävät tietävät sen.

    No. Antaa olla tällä kertaa. Nyt lähden, rahattomana viettämään yhdenlaista laatuaikaa ystävän kanssa: lenkille :) Metsässä kävelemisestä ja puhumisesta ei tarvitse maksaa, mutta siitä voi nauttia!

    VastaaPoista
  7. Rakastan Repun rahankäyttöä. Juurikin noin!
    PöllöPerkele on oikeassa, hih, uusi nimimerkki!!
    saat nääpistää, trademark

    VastaaPoista
  8. Tuolta EAPN-FIN sivuilta löytyy kyllä tarkempikin määritelmä suhteelliselle köyhyydelle. Suhteellinen köyhyys ei suinkaan tarkoita sitä, että itse määrittelee itsensä köyhäksi tai ei-köyhäksi, vaan siihen on ihan kansainväliset määritelmät.

    VastaaPoista
  9. Näinhän se on. Jokaiselle asialle on tarkka määritelmä. Minä en oikeastaan ajatellut mitään, joten omalta kohdaltani lopetan rahasta puhumisen :)

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.