tiistai 23. huhtikuuta 2024

Kokeilua


Saisinkohan aikaan postauksia vähän tiheämmällä tahtia. Läppärin avaamiseen on jotenkin iso kynnys, mutta jos aamukahvini maustaisin some-elämällä. Kokeilen nyt, koska kynnys postaamiseen vain kasvaa, kun aikaa kuluu. Jos tämä onnistuu, yritän päästä jopa niin pitkälle, että kävisin lukemassa muiden kuulumisia. 
Nyt on oiva tilaisuus, koska lukemani kirja ärsyttää. Maustan yleensä aamukahvini kirjalla ja viikonloppuisin naapurin hesarilla. Nyt luen Robert Galbraithin kirjaa Sysimusta sydän. Olen tykännyt kovasti näistä Robin&CormoranStrikejutuista. Nyt tämä yli 1000 sivua pientä tekstiä ei hirveästi houkuttanut. Tuollaisen järkäleen sängyssä lukeminen on vaativaa, etenkin kun uniapneahärpäke rajoittaa pään asentoja. Mutta alku oli hyvin lupaava, entistä taattua tarinaa. Juttu lätsähti pahasti melko pian. Tarjolla on sivukaupalla verkkokeskusteluja, parhaimmillaan kolmea yhtä aikaa, rinnakkain. Hillittömän ärsyttävää. Asian olisi voinut hoitaa fiksumminkin vaikka kyse on nettikiusaamisesta. Välillä on kyllä ihan hyvää perustekstiä, mutta koko ajan tulee noita eri nimimerkkien eri kanavilla olevia tokaisuja. En jaksa yhtään miettiä, kuka on kukin. Mieluusti hyppäisin noiden sivujen yli kokonaan, mutta tällaisena pedanttina lukijana tietenkin kahlaan kaikki läpi. Sivumääräkin olisi pysynyt järkevänä, jos nuo olisi jätetty välistä, etenkin, kun keskutelujen taukoja on myös otettu mukaan eli sivulla ei välttämättä ole kovin monta sanaa.


Ja mitähän nyt säistä toteaisin.
Aamulla oli melkoinen yllätys, kun ulos ei oikein nähnyt lumisateelta. Siellä sitten raahustin Fizbanin perässä kuorruttuen lumiakaksi. Fizban oli tavallistakin ärsyttävämpi ryntäillessään päättömästi lumen keskellä. Kun tultiin sisälle tuli tauko lumisateeseen, mutta nyt taas lumilämpäreitä leijuu alaspäin tiheänä mattona. Hyvää on se, ettei tuule, eikä ole kovin kylmää. Minulla olisi tänään kirjoittajaryhmän perinteinen kevätlounas, mutta jos lunta tulee tätä vauhtia, kiusaus jäädä kotiin kasvaa ylipääsemättömäksi. Ainoa syy, miksi lähtisin, on se, että meille on varattu pöytä. En haluaisi, että varauksen tekijälle tulee paha mieli. Mutta ehkäpä kohta laitan viestin, etten tule.


Kokonaanhan minä en voi sisäänjumittua. Koiraa on ulkoilutettava, koiran mielestä paljon, minun mielestä välttämätön riittäisi. Mutta kait se on pakko antaa toisen ottaa ilo irti lumesta. Oletus kuitenkin on, että tässä on edessä useita lumettomia kuukausia.


Minähän olen jo ehtinyt ajatella kasvimaan kesääkin. 
Viime Halloweenina naureskelin, että minullahan on kasvimaa vain, jotta lapset saa kurpitsoita juhliin. Olen yleensä ostanut jonkun siemenpussin sen kummempaa miettimättä, en ole edes osannut ajatella, että niitä on monenlaisia. Nyt kävin Fizbanin kanssa siemenkaupassa ja kun Fizbania jännitti uudessa paikassa, seisoskelin kauan hyllyjen ääressä. Niinpä selvisi, miksi kurpitsat kasvavat joskus jättiläisiksi, joskus vain kohtuullisiksi. Syy ei olekaan minussa vaan lajikkeessa. Viime vuonna oli Baby Bearia, joten ei tullut sellaisia kuin niinä vuosina, kun oli Gele Reuzenia. Tänä vuonna pitäisi sitten tulla kaikenlaisia. Ostin vielä tuota Uchkiki Kuria, jota ilmeisesti ei ole koskaan ollut. Odotamme siis innolla tulevaa kurpitsakesää etenkin, kun hajoitin vanhan kompostini repimällä siitä reunat pois, kun kuvittelin häkittäväni koiranpentua. En häkittänyt. Ne entiset kompostin reunat on olkkarin nurkassa. Vien ne kasvimaalle ja teen niistä sinne leikkikehän Fizbanille. Peitän vanhan kompostin kurpitsoilla. Tilasin myös säkllisen hevosenlantaa, jota voin sekoittaa myös kurpitsojen iloksi siihen kompostiin. Huono puolihan tässä kurpitsakasvatuksessa on, että ne pahuksen kurpitsat itivät heti. Niistä tulee sellaisia honteloita roippanoiota, jos on pitkään sisällä kasvatettava. Jos säät lämpenevät, voin pitää taimia ainakin päivät parvekkeella. Silloin olisi toiveita järkevistä taimista.
---
Ei tarvinnutkaan perua. Muut olivat jo peruneet ja siirtäneet päivää. Kannattaa olla hidas.

lauantai 20. huhtikuuta 2024

Vaihtuvat vuodenajat

 

Illalla tuli talvi.


Pyry oli sen verran sakeaa, että Kalasatamakin hävisi näkyvistä. Onneksi on nuo valot ilmassa liikkujien huomioitavaksi.


Aamulla oli kaikkien iloksi (?) lunta maassa. Ja edelleen tiputtelee lisää.


Luultiin jo kevättä elävämme, kun pihan kukkapenkeissä oli elämää.


Kasvimaatakin käytiin vilkaisemassa. Ajattelin, että kohtahan tuonne voisi mennä. Nyt ehkä on ajatus muuttunut eli odotellaan taas lumien sulamista.


Fizban tarkisti pengerrysten kunnon. Totesi, että eiköhän ne kestä.




Ojassa oli kiihkeää kevätelämää. Lempi leiskui ja tulosta tuli.


Kovin olen taas hitaalla käynyt. Kävelty on, mutta siihen se suunnilleen on jäänyt.


Kävelykin on ollut haahuilua ja seisoskelua enimmäkseen.


Aika vähäistä on ollut kevät luonnossakin. Sammalet kukoistavat, linnut jaksavat lurittaa, mutta kasvillisuus ei ole paljon vielä piristynyt.


Minulla on ollut aika katkonaisia öitä. Fizban lepäilee päivisin, jotta jaksaa touhuta öisin.


Puikkojakin olen laiskasti heilutellut. Tilasin uuden kirjan, mutta enpä taida siitä mitään neuloa.

keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

maanantai 8. huhtikuuta 2024

Reissussa


Kävin ystävän kanssa ulkoilemassa. Otin samalla kuvia. Nyt saatte määrittää lintuja. Vastanneiden kesken arvotaan jotain. 


1. niin yksin oot sinä lintunen, lauman keskellä yksin


2. ohi meni


3. kaksipäisen kotkan varjossa


4. muodikas pottakampaus


5. ajetaan vääränlaiset tyypit pois tästä vedestä

 
6. tukka hyvin kaikki hyvin
 

 7. kerro, kerro kuvastin


8. kolmikko

 
9. juostaanko miesten perässä


10. vauhdilla matkaan


11. äkkiä kiitotie vapaaksi


12. vihrää massaa

keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Päivitystä


Herättiin erilaiseen maailmaan. Fizban oli intopiukeena, kun oli taas lunta, missä pyöriskellä. Vieläkin parempi, että ohut lumikerros oli pinnasta jäässä. Se vasta tuntuukin kivalta.


Paljon oli jouduttukin liikkumaan sulalla maalla.


Toki kaikista lumilämpäreistä otettiin ilo irti.


Minulla on ollut kuvausintokin kateissa, kuten paljon muutakin. Jotain maisemia kuitenkin kännyllä räpsin.


Naapuri taas leipoi pullaa pääsiäisenä. Eihän sitä voi vastustaa lämmintä, tuoretta pullaa. Sen sijaan olen vastustanut tehokkaasti kaikenlaista jumppailua. Kävelty on, kun Fizban pitää siitä huolen. Huhtikuun saldo:
  • 276 506 askelta eli noin 8900 askelta päivässä
  • kilometrejä noin 191, siis noin 6 kilometriä päivässä
Kuulostaa paljolta, mutta on lähinnä laahustamista. Opin tuossa liukkaiden aikana köpöttelemään erittäin hitaasti. Voisin ehkä jatkossa keskittyä lisäämään vauhtia. Ja tavoitehan olisi 10 000 askelta päivässä.
 

Lisää lunta iloksemme.
 

perjantai 29. maaliskuuta 2024

Pitkää perjantaita kaikille


 Pitkään on kestänyt läppärin avaaminenkin. Olen ehtinyt vieraantua kaikesta, elämästäkin niin hyvin, että vasta, kun ypöyksin ilman muita koiranulkoiluttajia tallustin aamulenkillä, tajusin, että sehän on lomapäivä työläisillä.


Yhdet ylipolvensukat olen saanut aikaan. Malli on hiukan muokattu Jääkukka Jaana Huhtasen ja Timo Värssyn kirjasta Villasukkia ja värssyjä. Ei mitenkään hankala malli, mutta puuhastelin koko ajan jotain muuta eli en mitään. Olla möllötin. Kävin minä katsomassa Myrskyluodon Maijan. Eniten tykkäsin merenalaisista kuvista ja myös merimaisemista. Oli niin kauniita kuvia, että mieli kirkastui.


Fizban on kyllä ulkoillut ahkerasti.
 

Tapasi sisaruksiaankin. Pojat riehuivat väsymättömästi tuntikausia, mutta siskoa vähän jännitti.
 

Sisällä Fizban ottaa edelleen aika rauhallisesti, nukkuu paljon ja katsoo luonto-ohjelmia. Toki sisustaa välillä ja pissailee. 


Muistatte varmaan, että aloitin suuri eleisesti paaston. Lopetin sen alkuunsa ihan äänettömästi. Olen muunmuassa punkutellut ystävien ja naapurin kanssa. Ja nyt naapuri kävi ilmoittamassa, että hän rupeaa pullan paistoon ja tuo minullekin lämpimäisiä. Älkää nyt todetko, että kannattaako edes yrittää mitään, kun ei siitä koskaan tule valmista. Kannattaa se ajoittain muistutella itselleen kaikenlaista. Ei toki kannattaisi julkisesti mainostaa, mutta tällainen minä olen.


(muokattu - ei aito)


sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Murha mielessä


 Epäilyksistäni huolimatta lunta sataa. Olin ihan varma, että meillä tulee vain vettä. Ehkäpä tämä on juuri se korsi, joka taittaa kamelin selän. Uusi lumihan on tunnetusti vanhan surma.


Aamulenkki oli kokemus. Tuuli piiskasi pientä rakeenpoikasta naamaan niin, että melkein koski. Ja kun ihan kunnon lenkki tehtiin, olin lopussa sokeana lumiakkana. Tehokkaasti katoaa näkö, kun linssit on kuorrutettu lumella. Fizbanillahan oli hillittömän hauskaa, oli uutta märkää lunta, jossa piehtaroida, oli tassun jälkiä nuuskittavaksi ja satavaa lunta pyydystettäväksi. Melkein alkoi ärsyttää tuollainen nautiskelu, kun näköjään itseltä puuttuu kyky ottaa ilo irti kaikesta.


Fizbanin piti tietenkin vielä lenkin jälkeen tarkastella maisemia parvekkeelta. Ketäpä se nyt haittaisi, jos turkki kastuu. Parasta oli kyllä varikset, jotka lentää lepsuttivat ihan parveketta hipoen. Ne on niin jänniä otuksia nuo linnut.


Nyt sitten vain sunnuntain viettoon. Fizban huilaa. Minun pitänee taas sukeltaa tähän kaaokseen. Olisi niin paljon helpompaa, jos laittaisi kaiken sinne, minne se kuuluu samantien. Tekeekö joku teistä oikeasti niin?