sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Kevätpäiväntasaus

Vaikka kevät on edelleen piilossa hankien alla, se on taas täällä, yksi vuoden merkkipaaluista.
---
Kevätpäiväntasaus eli kevättasaus on se hetki, jolloin Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle, eli ylittää taivaanekvaattorin etelästä pohjoiseen, kertoo wikipedia. Ihania sanoja pullollaan oleva lause. Taivaanekvaattori räjäyttää mielikuvituksen. Nousee ajatus tarinasta. Istun kuitenkin rauhassa paikallani villiytymättä turhaan. Eikä tässä jaksaisi villiytyäkään. Liian aikainen aamuherätys painaa aivoja kasaan.
---
Tästä eteenpäin pohjoinen pallonpuolisko eli nämä meidän astelukemat, on kääntynyt kohti aurinkoa. Sehän tietää valon kiihtyvää lisääntymistä, valoisia aamuja ja iltojakin, kunnes taas ruvetaan siirtelemään kellojen viisareita. Miten se voi olla niin vaikeaa päättää ajan mittaaminen. Sehän on ihan ykshailee, mitä sovitaan. Koko kello on täysin keinotekoinen keksintö. Tunti sinne, toinen tänne ei planeettojen liikettä muuta. Aurinko ja maa elävät omaa sykliään kelloista piittaamatta.
(jatkan tätä narinaa viikon päästä)
---
Jatkan wikin parissa:
Peräkkäisten kevätpäiväntasausten väliä kutsutaan trooppiseksi vuodeksi
Siinäpä taas yksi kiehtova ilmaus. 
Trooppisen vuoden pituus on jokseenkin vakio, noin 365,24 vuorokautta. Mutta kalenteri - jälleen täysin mielivaltainen ajanmittaustapa - koostuu kokonaisista päivistä. Tarvitaan siis karkausvuosi, jotta ihmiskunta pysyisi avaruuden kanssa suunnilleen samassa rytmissä. Tavallisena vuonna kevätpäiväntasaus on 5 tuntia ja 49 minuuttia myöhemmin ja karkausvuonna 18 tuntia 11 minuuttia aikaisemmin kuin edellisenä vuonna. 
 ---
Karkausvuosi tuo minulle mieleen raudan karkaisemisen, mutta pyh! se tuleekin karkaamisesta. 
---
Ennusmerkkejä pitää kuitenkin tarkkailla: 
 Jos teeren soidin alkaa ennen kevätpäiväntasausta, keväällä on tiedossa vielä lumisateita. Jos vasta sen jälkeen, keväästä tulee ilmojen puolesta kaunis. Hyvistä keleistä kertoo myös päivää edeltävä kirkas täysikuu. Jos täysikuu on tasauksen jälkeen, on odotettavissa hallaöitä.
---
 Teeristä en osaa sanoa, mutta täysikuu oli 18.3. joten hyviä kelejä luvassa.
---
Kaikille paastoajille  tulee tänään kiire:
Asiat, jotka hävitetään kevätpäiväntasauksena, myös pysyvät poissa. Kevätpäiväntasausta pidettiin ennen vanhaan hyvänä päivänä pajun ja lepän poistamiseen pelloilta sekä lutikoiden hävittämiseen. Mutta eiköhän tätä voi soveltaa myös kaikkeen roinaan ja roskaan, jota nurkissa pyörii.
 

 Joten pikapikaa Koirapoika hereille ja ulos, jotta ehdin hävittää kaapeissa lymyäviä kasoja mahdollisimman paljon. Tosin epäilen, että muinakin päivinä roskikseen kannetut asiat pysyvät poissa. Olisi aika kuumottavaa, jos ne ryömisivät takaisin.
 ---
 Toisaalta, minähän poistan koko ajan tavaraa ja silti sitä on aina, että josko ne sittenkin yön pimeydessä palaavat? Ajatelkaas sitä. 
---
Vielä pari kuvaa ihan vain, koska on tullut otettua.

Siinä on jälki jos toinenkin - ja paljasta maata.


Kauniita auringonlaskuja riittää.
 

14 kommenttia:

  1. Kevätpäiväntasaus aamu alkoi kauniina ,mutta kylmän tuulisena. Täysikuu oli tosiaan perjantaina ja loisti kyllä kauniisti. Teeret tuli tänä aamuna järven jäälle soitimelle,aamukahvia juodessa oli hyvä seurata niiden touhuja. Jospa nämä enteet pitäis paikkansa ja tulis kaunis kevät. Hyvää sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva. Nyt on siis teeretkin kunnossa. Hienoa, että sinulla on tuollaista aamukahviseuraa.

      Poista
  2. Minulla meinasi unohtua koko kevätpäivän tasaus :D Minulla on opiskeluviikonloppu ja istuskelen koneen ääressä etäopintojen parissa. Auringonlaskut ovat olleet kyllä tosi kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opiskelu kevätpäiväntasauksena on varmaan tuloksekasta.

      Poista
  3. Kevätpäiväntasaus; yritän hävittää ikävät ajatukset. Kiitos vinkistä! Tavarakasoja en ehdi nyt hävittää, on hauskempaa ohjelmaa. Aurinko paistaa, otan aurinkolasit käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno hävityskohde. Tuota pitäisi itsekin yrittää.

      Poista
  4. Kiva lukea noita kevätpäiväntasaukseen liittyviä vanhan kansan merkkejä. Tuota hävitysjuttua en tiennyt. Tänään en enää ehdi alkaa mitään suursiivousta tekemään, mutta keskityn pitämään avaimista, puhelimesta ja lompakostani kiinni, etteivät vaan häviä,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tullut minullakaan mitään hävitetyksi, paitsi aikaa.

      Poista
  5. Täytyykin yrittää vielä illalla hävittää tavaroita, jos ne oikeasti pysyisivät poissa.

    Mukavaa kevätpäiväntasauksen iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi pitänyt, olisi. Iski laiskamato, eikä suostunut häviämään.

      Poista
  6. No huh, eipä tiennyt tuota hävittämisjuttua ollenkaan. Minä taisin hävittää lähinnä vain rahaa viime viikolla :)))) Tosin tulihan niillä jotain tilallekin. Vähän jotain tavaraa tulin myös hävittäneeksi.
    Muuten kyllä hieno päivä oli eilen ja toivottavasti tänäänkin,näyttää ainakin siltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä hävitän vain aloitteellisuuttani. Josko se kuitenkin palaisi.

      Poista
  7. Kevättä ilmassa kevätpäivän tasauksena: katujen kunnossapito on vuosien saatossa parantunut, nyt auraavat pehmenneet sohjon pois pyöräteiltä, ennen antoivat sulaa paikalleen. Paljon vähemmän muhkuraiseksi painunutta jäätä. Omassa pihassa piti tehdä jäähän ojia, jotta sulamisvedet ohjautuvat hulevesikaivoon eikä oven eteen. Linnut pitävät aamuisin jo aikamoista mekkalaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lintukonserttia on riittänyt, mutta meillä on kyllä katujen kunnossapito huonontunut. Ennen oli omat huoltomiehet, jotka ahkeroivat, nyt jos joku ahkeroi, se on asukas, jolta on pinna palanut. Aika paljon on kyllä jo paljasta maata, mutta vielä riittää jäätä ja kinoksia.

      Poista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.