torstai 22. kesäkuuta 2023

Pesäpäivät

Miten sitä voikaan ihminen ilahtua, kun herää aamuun, jolloin taivas on pilvessä ja lämpöä vain 22 astetta. Sadetta luvataan.
 

 Sadetta kaivattaisiin. Mutta taitaako taas vain kiertää jostain kaukaa.


Nurmikon hoito ei ole kovin onnistunutta.


Kasvimaata olen käynyt liottamassa jokusen kerran. Tänään olisi hyvä päivä mennä ihan kitkemäänkin, mutta olo on heikohko. Jos sentään onnistuisin raahautumaan apteekkiin ja kauppaan. Bussillahan sinne pääsee.


Tuomenkehrääjäkoit ovat taas innostuneet kutomaan toukkaverhoja. Näppärä tapa pitää jälkikasvu kunnossa. Toukat elävät seitin sisällä, syövät kaikki lehdet ja siirtyvät eteenpäin. Näin tulee lehdettömiä puita. Puut kyllä selviävät elleivät monena peräkkäisenä kesänä joudu toukkien ravinnoksi.


Aamun parvekekahvit ovat hellepäivien parasta antia - ja huoneessa huriseva viilentäjä, joka jaksaa kyllä pitää sisälämpötilan kohtuullisena.


Esimerkki joukkovoimasta. Tässä oli pitkään jättibalsamipöheikkö, mutta kun tarpeeksi moni ohikulkija jaksoi kitkeä balsamia pois, se näyttää kadonneen.


Toki jokunen auringonlaskukin on tarttunut kännyyn.
---
Ja nyt hiukan sataa tihuuttaa!

Ai niin, pesäpäivät:

Vanha kansa on puhunut kolmesta »pesäpäivästä», joilla tarkoitetaan vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla. Niiden aikaan aurinko saavuttaa »pesänsä» eli vuotuisen kulkunsa korkeimman kohdan, minkä jälkeen päivät jälleen lyhenevät sydäntalveen saakka. Sanottiin, että »aurinko kääntyy loppuvuodeksi rengin puolelle, joulusta taas isännän puolelle». Päivän seisominen juhannusviikolla vaikutti myös ihmisten elämään. Sanottiin, että silloin ei pitänyt aloittaa mitään sellaista työtä, jonka piti edistyä pitkään.

Auringon seisomisen aikaan istutetut kasvit eivät vättämättä kasvaneet hyvin. Toisaalta pesäpäivien sanottiin olevan parhainta aikaa lanttujen, kaalien ja tupakantaimien istuttamiseen. Syynä tähän oli juhannuskasteen voimakas ja hedelmällinen vaikutus. »Juhannuskaste se lantut kasvattaa», sanottiin. Myös kaskinaurista on istutettu maahan hieman ennen juhannusta kastetta odottamaan. Nauriskaski piti polttaa hyvissä ajoin juhannusviikolla, jotta multa ennätti jäähtyä juhannukseksi.

Suomalaisessa etnisessä uskonnossa auringonjumalatar eli »Päivätär» on ollut myönteinen, lämpöä ja hedelmällisyyttä antava hahmo. Päivättärestä ei ole muutamia rukouksia ja kansanrunoja lukuun ottamatta säilynyt kovin paljon merkkejä kansanuskossa. Tämä johtuu siitä, että kotoperäisen auringonjumalattaren korvasi keskiajalla rahvaan uskonnollisuudessa Neitsyt Maria. Maarialla oli kansan keskuudessa pitkään suuri suosio parantajana, auttajana ja äitiyden suojelijana.

Ja tietenkin minä päätin aloittaa pitkällisen projektin juuri nyt. Suunnittelen koko vuoden kuvakirjaa. Ensimmäinen osa pimeyttä päin eli kesäpäivän seisauksesta talvipäivän seisaukseen ja sitten osa kaksi vaellus valoon. Ideana olisi ainakin yksi kuva joka päivä, ei mikään samasta paikasta vaan kuva, joka sopii juuri siihen päivään.
--- 
Det lackade från hamnet!
Eli lakkasi satamasta.

17 kommenttia:

  1. Ihanpa samat fiilikset tänään, AIVAN ihanaa, kun viileni !!! Kävin ennen 7ää kävelyllä, oli melkein vilu:D Just hetki sitten alkoi sade. Voi nyt istua jopa parvekkeella...Minä en voi viilennintä käyttää, koska se puhaltaisi parvekkeen vielä kuumemmaksi (+50 astetta auringossa) Ei nää lasiparvekkeet ole kesää varten.
    Onnea kuvakirjan tekoon, hieno idea. Itellä ne kuvat on vaan kännykässä toistaiseksi. Ihan joka päivä en löydä kuvattavaa luonnostaan (olen jo lähes kaiken ympäristöstäni kuvannut ;)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tänään vihdoin satoikin. On sitä odotettu. Kirjakin on jo tekeillä.

      Poista
  2. Toiveikasta, kun näkee jonkun jättipalsamipöheikön hävineen. Lupiinimäärät teiden varsilla sen sijaan jo ihan ahdistavat ja niitä katsellessa tulee suorastaan epätoivoinen olo. Juhannusviikko on yleensä kiva, kaikenlaista tapahtuu ja valoa riittää. Juhannuksen jälkeen käännytään jotenkin helteiseen lomamoodiin. Tänään katsoin, kun kuntoutusosaston potilaat olivat fysioterapeuttien kanssa ulkona petankin peluussa, jaksoivat siis tehdä jotain ekstraa. T. Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lupiineilla on tiukat juuret, mutta kyllä niistäkin pääsee eroon sitkeydellä.

      Poista
  3. Niin kuule minäkin iloitsin aamulla pilvisestä taivaasta ja aamupäivällä puolisen tuntia kestäneestä sateesta. Olisin toivonut enemmänkin vettä taivaalta, mutta eipä taida tulla. Nurmikko täällä omalla pihalla näyttäää juuri tuollaiselta kuin tuossa sinun kuvassasi eli eipä sille muuta voi kuin antaa odottaa, josko se siitä loppukesäksi vielä vihertyisi.
    Pitkällisen projektin aloittaminen kuulostaa pitkälliseltä, mutta upealta! Mutta toivottavasti olo jo helpottaa 🤍 Kaunista juhannuksen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on yksi yö nukuttu uniapneavempeleen kanssa. Vaatii totuttelua.

      Poista
  4. Oli kyllä mahtavaa herätä tänään, sade piiskasi ikkunoita. Vaan ulkona olikin sitten kostean lämmintä. Lätäköitä ja tihkua aamulenkin aikana.
    Nyt tuntuu hiukan viilentyneen ja pääasia, että aurinko on pilvien takana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vasta tänään voi sanoa, että sadse piiskasi ikkunoita. Olisi saanut enemmänkin sataa. Josko vielä jatkuisi.

      Poista
  5. Tervehdys Haapsalusta, täällä on kuuma, sateesta ei tietoakaan! Toivottavasti kotinurkilla tiputtaa, etteivät pioni kuivu pystyyn...
    Juhlavaa Juhannusta!

    VastaaPoista
  6. Meilläkään ei ole satanut kuin nimeksi ja muutaman kilometrin päässä torstaina (vai oliko keskiviikkona) ukkosti satoi. Mukavia juhannuksen pyhiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ukkosta kaivattais. On niin painostavaa, kosteaa, tukahduttavaa. Kunnon jyrinöitä nyt, kun koira ei enää kuule.

      Poista
  7. Me käytiin viime tiistaina kääntämässä auto Tampereella, iso kun on ;) - vietiin siis Poika kotiin, kun otti mukaansa teltan ja makuualustan, meinaa viedä avovaimonsa telttailemaan 😮, vanha partiolainen "minähän en teltassa nuku" .
    Tultiin takaisin vähän pienempiä teitä ja mutkien kautta; Luopioisten ja Rautajärven kautta ja siellä saatiin päällemme oikein kunnon sadekuuro. Lämpötila laski 20:een ja se tuoksu: voi kun sen olisi saanut pulloon!
    Se puhdas metsä sateessa - voitteko kuvitella miltä siellä sateessa ja sateen jälkeen tuoksuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pikku sateen jälkeen haisi märälle tomulle. Se on aika mielenkiintoinen tuoksu, kuiva ja märkä.

      Poista
  8. Olipas mielenkiintoista luettavaa - pesäpäivistä en ole kuullutkaan!! Nurmikkokuva kyllä jotenkin tutun oloinen... aika samalta näytti kotiinpalattua vajaan parin viikon pakuilulomalta... saa nähdä vaihtaako enää väriä... vai ollaanko "auringonkeltaisia" koko kesä.... Mustikat sentään mettässä sinertyy ja kasvaa ihan silmissä...
    Heinäkuun päiviisi iloisia ja mielekkäitä puuhia ja lenkkejä koirapojan kera!

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.