tiistai 4. kesäkuuta 2024

Kukkii kasvimaallakin

 
Aamulenkillä käväistiin apurin kanssa palstalla vähän kastelemassa, kun lupauksista huolimatta meille ei sadetta suoda. Kasvimaa kaipaisi kastelun lisäksi muutakin huoltoa, mutta nyt on taas mutkia matkassa. Viileämpää olisi ja taivaskin pilvessä tällä hetkellä, mutta varvas potee. Iskin sen parvekkaan kynnykseen pari päivää sitten. On nyt tummanpuhuva, paisunut ja vaatii huolellista kävelytyyliä, jottei kovasti koske. Kysyin kuuklelääkäriltä neuvoa. Sanoi, että paranee parissa viikossa. Eipä siihen sinänsä koske ja kävelemäänkin pystyn, joten sen kun odotellaan.


Jotkut asiat kukoistavat kuten raparperi. En anna sen yleensä kukkia, kun naapuripalstalaiset ei välttämättä tykkää, kun se siementää tehokkaasti. Nyt on muutama kukkavarsi päässyt kasvamaan isoksi. Annoin olla. Tämän kerran. Raparperin suhteen on suunnitelmissa uudistaminen. Jos sattuu sopiva aika, kaivan koko puskan ylös ja istutan jonkin pienehkön alun tilalle. Tämä kun ei pysy oikein rajojen sisällä vaan levittäytyy naapureihinkin. Yritän elää täällä ihan vain omalla alueellani. Rajojen sisäpuolellakin pyrin pitämään sen verran rotia, etti isompia siemenpöllytyksiä lähtisi lentoon. Sitten se, mikä tapahtuu omalla tontilla, on ihan vain minun asia.


Ruohosipuli on myös kiitollisia kasvatettavia. Ilman hoitoakin levittäytyy ja selviää. Pitänee joku päivä käydä satoa poimimassa. Myöskin lipstikkaa ja sitruunamelissaa pitäisi kerätä ja pakastaa pieninä nyytteinä. Niitä voisi sitten tiputella keitoksiin antamaan tuoretta makua.


Mansikoitakin putkahtelee siltä sun täältä. Joskus oli ihan mansikkamaa. Nyt ei ole, mutta joskus ajattelen, että näitä villiintyneitä voisin kerätä yhteen paikkaan leikkimään sitä mansikkamaata.  Hyvä, että on kaikenlaisia suunnitelmia, jos joskus tulee sellainen hetki, ettei oikein tiedä, mitä tekisi.


 Aina toki jotain suunniteltuakin tapahtuu. Jättikurpitsat tarvitsevat nyt vain pölyttäjiä, jotta saadaan satoakin. Ainakaan toistaiseksi en sentään viitsi pensselin kanssa heilua. Olen vähän sitä mieltä, että ne, mitkä kasvaa omin voimin, saavat kasvaa. Mutta jos joku ei pärjää, saa jäädä.


Pitkästä aikaa ostin pari yrttiä ikkunaudalle kasvamaan. Napsin niistä lehtiä leivän päälle kuvitellen, että se tekee minulle hyvää.


Ajattelin tänään puuhastella kotia kuosiin, mutta saapas taas nähdä. Väsyttää. Ainakin koiralenkit tulee hoidetuksi vaikka muu jäisi ihan taas aikomukseksi. Deletoin taas äsken ylimääräisiä kuvia. Ei tuo pennun rääpäle oikein korvaa Koirapoikaa vielä.

14 kommenttia:

 1. Mukavan tuulinen päivä ja lämpötilakin on hieman alempi kuin viime viikolla. Ihan riittävän kuumaa kuitenkin.

  Kodin laittoa kuosiin näillä keleillä saa odottaa, ei jaksa, ei viitsi, hiostuttaa liikaa.

  Siitä musiikin kuuntelusta. Tuo Saturday Classics on hyvä kannustin, tule mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lienee pakko jotain järjestellä. alkaa savu nousta päästä, kun ärsyttää katsella ympärilleen. Musiikki on harkinnassa.

   Poista
 2. Sadetta saisi tulla, sitä täälläkin kaivataan. Vaiva varpaassa on ikävä, vaikeuttaa liikkumista, mutta hyvä jos se siitä paranee ajan kanssa ihan itsekseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varvas on ärsyttävä, mutta eiköhän se siitä.

   Poista
 3. Ruohosipulin kukista saa muuten kauniita kuivakukkia.... -D Pienessäkin kukkamaassa riittää tekemistä..ja tekemisen suunnittelu onkin vasta hauskaa! .) Täällä satoi viimeyönä pienenpienen sadekuuron josta ei paljon iloa ole luonnolle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus harrastin kuivakukkiakin. nyt en viitsi. Tuo minun palstahan on aarin eli vähempikin riittäisi.

   Poista
 4. On kyllä hyvin lähtenyt kasvamaan kaikki. Sinähän saisit jo raparperipiirakkaan aineet tontilta. Ruohosipulikin näyttää ihanalta.
  Annanpa karjalaisen reseptin:
  keitä pienen pieniä uusia perunoita. Kattilan kiehuessa laita teräskattila perunakattilan päälle ja höyry kypsyttää. Sinne teraskattilaan voimariinia, sipulia, maitoa, kermaa, ruohosipulia ja suolaa.
  Sitten vaan nautit perunat, tämän "sekasuolastuksen" kuten täällä sanotaan ja ehdottomasti Ahtisilliä tomaattikastikkeessa lautaselle nyös.
  Kannattaa kokeilla todellakin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksiköhän sinun kommentit pitää aina hakea tuolta roskakorista? Outoa.
   Kiitos reseptistä. Nyt ei ole perunaa tulossa, mutta kaupastahan niitä saa. Sipulimaitoa syön joskus ilman perunoitakin ja ilman kermaakin kyllä, ihan vain kattilassa keittämällä ilman höyryä.
   Raparperia on niin paljon, että riittäisi koko kylälle. Keittoa siitä jo tein. Piirakkaa en yleensä.

   Poista
 5. Hienoja kuulumisia kasvimaalta :). Tuossa juuri ehdin miettiä, että pitäiskö ostaa vähän raparperia,kun oli lehdessä ohjeita ! Ennen oli sitäkin omassa pihassa, enkä juurikaan käyttänyt. Tosin hyvin riittäisi 1 varsi.
  Toivottavasti on jo satanut, eikä tulvaksi asti. On ollut kovia sateita jos sataa, tai sitten ei.
  Tänään tuli viileä ilma kyllä, joten vaatetta pitää päälle laittaa. Sateita ennustetaan myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperia kyllä riittäisi jakeluunkin, mutta sadetta ei tipan tippaa. Viileämpää toki on. Siitä tykkään.

   Poista
 6. Sadetta ei vaan kuulu, vaikka luvattu on ja muualla Suomessa on tullut aivan liikaakin. Yleensä sanotaan, että sade kiertää saariston, mutta nyt se on oppinut kiertämään vähän muutakin.
  Fizban on ihana pennun rääpäle.

  VastaaPoista
 7. Hyvin kasvaa Repun yrtit ja palstan tuotokset. Ja koiruli nauttii. Repun varpaalle pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palstalla kukoistaa etenkin heinä. Pitäisikö hankkia lehmä, kun olisi sille ruokaa. Varvas vain kiukuttelee.

   Poista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.