torstai 21. tammikuuta 2021

Juurikin näin

 

En ole mikään kielipoliisi. En korjaile muiden virheitä, en kielioppi enkä lyöntivirheitä. Minusta jokainen saa puhua ja kirjoittaa kuten hyvältä tuntuu. Murteet ovat mukavia olemassa, myös nuorison. Huonona päivänä ehkä pyrkii ärsyttämään netin besserwisserit, joiden punakynä heiluu ahkerasti, mutta normaalisti suon heillekin oikeassaolemisenoikeuden. Itse tykkään leikkiä sanoilla, tehdä outoja yhdyssanoja, taivutuksia, lauseita, keksiä ja kehittää. Kielihän on uusiutuva luonnonvara. Ei se lopu, eikä kulu käyttämisestä.
---
Tämä oli siis pitkä ärsyttävän puollusteleva johdanto itse asiaan. On nimittäin tunkenut tajuntaan sanonta "juurikin näin", joka on sujuvasti pesiytynyt telkkari-ihmisten suuhun. 
---
Eikä siitä sitten sen enempää.
 

Naapuritalon katolta katosi eilen lumia. Meiltä ei vielä.

Koirapojasta oli jännää seurata miesten (miksiköhän minä automaattisesti oletan, että olivat miehiä?) puuhastelua. Miten käynee, kun meidän katolla aletaan kolata. Kovin on ääniherkkä tuo kaverini. Vien sen vaihteeksi ulos.

19 kommenttia:

  1. Varmasti lumenpudottajia ilahduttaisi, jos tietäisivät Koirapojan valovan silmä tarkkana heidän toimiaan. Tärkeää työtä tekevät, arvostan kovasti. Kerran nuorena tyttönä sain lumipaakun päähäni talon katolta. Hiukan huimasi, siirryin kauppaan jotten kadulle mätkähtäisi ilman apua. Turvallisempaa on lumet hallitusti kolata ja varoittaa alapuolella liikkuvia. Taitavat olla yleensä miehiä nämä pudottajat.

    VastaaPoista
  2. Koirat ja kissat tykkää katsella ulos, niin meidänkin ransu. Sama juttu olen kuullut ihan tarpeeksi tuota "juurikin näin" sanaa, ite en ole sitä käyttänyt.

    VastaaPoista
  3. Ompahan miehiä tai naisia, tuossa hommassa ei passaa kärsiä korkeanpaikankammosta.
    Juurikin näin. ;) Siitähän ne siellä mainostoimistossa palkkansa saavat että keksivät ihmisten mieleen jääviä sanontoja. Korvamatona pyörii mielessä kaupan leipähyllyn edessä.

    VastaaPoista
  4. Korviin sattuu Citymarketin mainoksessa käytettävä "kauppijuus".
    Kirjoitusvirheistä ja näppäinvirheistä en oikein voi muita arvostella, kun vanha kielipoliisi minussa katosi Riesan myötä, mutta ihan sellaiset perusjutut, mitkä opetettiin jo ensimmäisillä luokilla koulussa, pitäis hallita.
    Ymmärrän kyllä, että on ihmisiä joilla on lukihäiriö eikä ole tarkoitus heitä arvostella.

    VastaaPoista
  5. Puhut vähän mutta asiaa, tavattiin sanoa joskus, samaa tarkoitti. seiika on saletti. ja satatuhat muuta sanontaa historian lehdiltä.
    Jaxuhali on silti voittaja, maailman enstex tylsin sana;)

    VastaaPoista
  6. Jossain Vauva.fi:ssä on hupaisaa seurata keskustelua, jossa väännetään jostain ärsyttävimmäästä sanasta. Miten erilaiset asiat ihmisiä ärsyttääkään. Minua huvittaa, sen verran outo huumorintaju, yhdyssanavirheet. Esimerkiksi, kun joku möi torissa lasten päästä vedettävää sänkyä.
    Meilläkin on nyt tuiskuttanut lunta, ja illalla rysähti kovasti, kun joku kinos rojahti katolta alas. Aamulla oli kinostanut oven taakse ihan kunnolla ja pääsin lumitöihin. Melkein päivän liikuntasuoritus tuli täyteen jo oven edustalta.
    T: Saukkis

    VastaaPoista
  7. Minä en voi toisten kirjoitus/näppäilyvirheistä sanoa mitään...oma ajatukseni juoksee semmoista vauhtia, että sormet eivät millään pysy perässä ja sitten hätäpäissään painavat näppäintä mikä sattuu lähinnä olemaan..:) Juurikin näin..:D

    VastaaPoista
  8. Kommentoin usein kännyllä ja tulee kirjoitusvirheitä usein ja lauserakenteet on niin ja näin väärinpäin. Suomen ällösanat ja sanonnat olen kopsannut muistiin. Meikämandoliini, elikkäs, asia vilpitön, kevyet mullat, huutaa hoosiannaa, tykätä kyttyrää,meikämanne...Tässä muutamia. Lumityöt jätin tänään kesken, kun oli kinostanut pihatien. Jaksoin kuitenkin noin 1,5 tuntia kolata ja poika otti loput.

    VastaaPoista
  9. Meillä oli fb:ssa siskon, pojan, siskon ystävän, miehen ja sen työkaverin kanssa oma keskusteluryhmä, jossa jaettiin just noita ällöttävimpiä sanoja ja sanontoja. Oli välillä melkeistä (yäk) kilpailu, kenen kohdalle osuu ne kamalimmat :)

    Mä kommentoin myös usein kännykällä. Ennen oli ongelmana ennakoiva tekstinsyöttö, johon hermostuin ja otin pois käytöstä. Nyt on ongelmana töppösormet, jotka ei aina osu oikeille kirjaimille.
    Harkitsin eilen tabletin ostamista, mutta kun noita tabletteja on päivittäin ihan tarpeeksi muutenkin.
    Hah, mikä puujalka..

    VastaaPoista
  10. Jotkut sanat ärsyttää. Tuota juurijuttua en niin usein oo kuullu, että sitä oisin erityisemmin rekisteröiny. Onneksi kukaan ei enää käytä @ miukumauku-sanaa. Se nosti possulla karvat pystyyn, sillä Possun mielestä tossa merkissä ei oo yhtään mitään samaa kuin kissan hännässä. Tuo on vaan ihan selvä A! Sitten sanonnoista "kato peiliin"!sekä "ei millään pahalla". Ei millään pahalla = nyt on tulossa jotain hyvin keljua sanottavaa, nimenomaan pahaa tarkoittaen. Ja kato peiliin kuulostaa muuten vaan niin ärsyttävän omahyväiseltä.

    On kai niitä muitakin, mitkä ärsyttää, mutta noi nyt tuli ekana mieleen.

    Ai niin! Se KANAMUNA! hihii ;D

    VastaaPoista
  11. No just joo, viimeks tällä viikolla kuulin miukumauku. Että silleen.

    VastaaPoista
  12. On se katottava peiliin :) Eilen illalla juuri "pisti korvaan" tuo juurikin...juttu. Ei minusta ollut siihen tilanteeseen siten pakko sanoa. Ite kyllä puhun ja kirjotan murteella, että täältä tulee vaikka mitä.
    Kännykkäviesteissä kyllä lipsahtaa usein vaikka mitä sanoja, mutta tutuille niitä lähetänkin, joten voi hymyilläkin niille.
    Yhdyssanoista oli jossain lehden sivulla netissä testi joku aika sitten. Luulin että olisin osannut niitä paremminkin. Mutta enpä osannutkaan, huhhuh.

    Lumitöitä muistelen vieläkin kauhulla. Katolta putosi järkyttävät määrät lunta. Kadulla kulkiessa on taas varottava täälläkin nyt. Vettä sataa vaihteeksi.

    VastaaPoista
  13. Itse huomaan, että puhekieleni on rikkaampaa, mitä kirjoitettu. On pakko lainata muutamia murresanoja Kalle Päätalon Iijoki-sarjan kirjoista (kotijoukot saaneet jo kyllästymiseen asti kuulla, että sanovat "elä tuas alota sitä kallepäälattoo"). "vakkautua nukkumaan, yläruppi, vahtovaa, kormottaa, ja rikeneen, elleskappia, pismarkkia, äkkihiukajainen, työnnuusa, elämän rekortti, lorsatauti, tutteerata, pistelehtiä, porkostaa, kipotella perässä, vakkautua nukkumaan, puukertaa, sokeritouhu 🤭, painelee emättiisä, suivasaa, tehty eri vormulla, nokka räntissä, lorsovaa novellia, höpöstellä, käristä, pullauttaa itku." Tässä vain muutamia mainitakseni.

    VastaaPoista
  14. Minun inhokkisanani on "hyvä hinta-laatusuhde". Mitä se tarkoittaa? Että on halpaa ja huonoa vai hyvää ja kallista.

    Tuo lumen pudottaminen katolta on hurjaa hommaa. Ikinä maailmassa en uskaltaisi. Sieltähän voi liukastua ja varmasti liukasta onkin, kun välillä käydään plussan puolella. Hienoa, että jotkut kuitenkin uskaltavat.

    VastaaPoista
  15. Murteet ovat hieno juttu, kuuntelen ja luen ihaillen murteita, meillä kun ei varsinaisesti ainakaan kaupungissa ollut murretta, kirjakielestä käyttöön muuntunut puhekieli vain.

    VastaaPoista
  16. Nostan hattua pudottelijoille, en voisi kuvitella itse kiipeäväni noihin hommiin, liian huisaa. Täällä ihan sama kielipoliiseihin...itsellä kun vielä "lukihärö" niin tulee väkisinkin kirjoiteltua vaikka ja mitä :D

    VastaaPoista
  17. "Palataan astialle" on maailman ärsyttävin tokaisu, kun erotaan. Mieheni veli sanoo aina tämän.

    VastaaPoista
  18. Katselin tuossa Ivalo-sarjan eka tk-n läpi ja siinä tuli juurikin tämä lause ja repesin huolella kun muistin tän postauksen. Asianajaja sanoo oikeudessa tuomarille - Juurikin näin, herra tuomari....;DD

    VastaaPoista
  19. Kyllähän monista sanoista löytyy iloa, vääristäkin. Kirjoja lukiessa kyllä tykkään, että perussännöt on hallussa ja erityisesti nautin sanarikkaasta tekstistä. Aika hyvin vieläkin hallitsen oikeat muodot. Sääntöjä en osaa, mutta useimmiten korva kertoo.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.