keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Mielipiteitä vai valitusta - sääkatsaus


Kesä on hieno vuodenaika - kuten syksy, talvi, kevät, kukin tavallaan. Säät on sitten ihan oma lukunsa. Helle, sade, pakkanen saavat usein keskustelua aikaan ja usein kiivasta. Kaikkien pitäisi muka aina olla samaa mieltä kuin minä, vaikka minunkin mielipiteet muuttuvat. Mutta keskusteluhan kaipaa monia näkökantoja. Jos me kaikki ollaan samaa mieltä, niin ei siitä kovin vilkasta sananvaihtoa synny. Tällä hetkellä puhutaan helteestä. Itseasiassa 99 % ihmisistä tuntuu olevan sitä mieltä, että on kuumaa - "ihanan lämmintä" en ole kuullut kenenkään sanovan. Mutta kun toteamme, että on kuumaa, niin siihenhän on lisättävä "mutta ei valiteta, talvella on taas kylmää". Miksi se lisäys vaikkei kukaan olisi valittanut? Pitäiskö ruveta paukkupakkasilla lisäämään "ei valiteta, kesällä on taas kuumaa". Eihän talvella ole välttämättä kylmää, eikä kesällä kuumaa. Mukavaa, että välillä on kylmää, välillä kuumaa, välillä sataa ja välillä paistaa. Mukava, että on vuodenajat ja säät.

Ja tämän mukavuuden jälkeen totean, että tämä helle käy minun voimille, en jaksa. Ulkona ei henki kulje ja pulssi nousee vaikka kuinka hitaasti laahustaisin. En ole mikään helleihminen. Lämmin on mukavaa - lämmin kesätuuli varjossa, tosi kivaa. En ole koskaan erityisesti kuumaa rakastanut, mutta iän ja kilojen myötä kuuma alkaa tuntua hengenvaaralliselta. Toinen, joka ei minulle sovi, on aurinko. Aika toivotonta, kun koko ajan kasvot ja kaula kutisee, yritin suojata miten vain. Ulos on pakko välillä mennä ja ulkona paistaa aurinko. Joten enemmän sinnittelen kuin nautin. 

Mutta eihän näitä hellekesiä kovin usein ole. Enemmän ehkä ärsytti viime kesä, joka meni ohi ilman, että tiesi kesää olleenkaan. Tämä kesä ei ärsytä, ei jaksa edes ärsyyntyä. Väsyttää, ahdistaa, kuristaa kurkusta, kirvelee silmistä. Ilomielin suon nämä helteet heille, jotka näistä nauttivat. Itselleni toivoisin säällisempiä lämpötiloja ihan vain sen takia, että voisin ajatella muutakin kuin lämpötilaa. Nyt tuulee sen verran, että on kunnon puhuri keittiössä. Tavarat lentelee pitkin seiniä. Siinä puhurissa on hiukan viileämpääkin, muualla vain paksu tulikuuma ilmamassa seisoo paikallaan.

Koirapoika tuntuu hyvin pärjäävän. Nukkuu se normaalia enemmän, eikä paljon riehaannu, mutta ei tunnu kärsivän, kunhan rajoitetaan ulkoilut pikapiipahduksiin päiväsaikaan.

10 kommenttia:

  1. Minulle kuumuus auringolla tai ilman on myrkkyä. Monesti ulkona on minulle jotenkin salakavalaa. Kesäkuussa olin avustajani kanssa ulkona pihahommissa. Aurinko paistoi, muttei ollut mitenkään erityisen kuuma. Istuin suurimmaksi osaksi autokatoksessa. Ulkona oli ihan ok olla. Kun tulin sisälle, minulle tuli huono olo.
    Talvessa inhoan eniten liukkautta ja pimeyttä.

    VastaaPoista
  2. Jotenkin tuntuu, että se helteestä nauttiminen on monella vähän hampaita kiristellen nauttimista. ;) PITÄÄ nauttia. EI SAA valittaa ;) Vähän haiskahtaa ;) Jotkut ihan suuttuu, jos sanoo, ettei tykkää tästä kelistä. No ymmärrettävää, helle aiheuttaa ärtymystä ;) Kaikkein huvittavimpia on ne Facebookissa kiertävät kuvat valtavista monen metrin lumikasoista, jonka alta joutuu lapioimaan autoa, ja teksti : "Helteestä valittajat, miettikää tätä." Mietinkin olisinko joskus nähnyt sellaista lumikasaa? Ei tuu mieleen. Viime talvena pääs noin kuukauden ajan hiihtämään, mutta silti aika monella pellolla oli ruoho näkyvissä...

    VastaaPoista
  3. Mutta säähän on tunnetusti sellainen sopivan neutraali keskustelunaihe, mistä ei synny riitaa ;)

    VastaaPoista
  4. Sää on mitä se on, valitti tai ei. Joten siihen valitukseen on turha uhrata aikaa tai energiaa (paitsi jos valituksella on tarkoituksena saada aikaan jotain ilmastonlämpenemisen suhteen).

    VastaaPoista
  5. Helteet käy voimille. Pahenee vain iän mukana.

    VastaaPoista
  6. Ikä vaikuttaa ainakin minulla vaikken koskaan ole ollut varsinainen auringonpalvoja. Mutta tasapuolisuuden nimissä pitänee sanoa, että poikani ja miniäni oikeasti rakastavat kuumaa aurinkoa ja helteitä. Etenkin miniä puhkeaa kukkaan auringossa. Hän ei sitten kestä ollenkaan kylmää.
    Ja vielä yksi narinan aihe: ampiaiset. Tunkevat sisälle, kun ikkunoita on pakko pitää auki ainakin yöllä. No, ei ampiaiset yöllä liiku, mutta heti aamusta.

    VastaaPoista
  7. Meillä on nyt onni olla Puruveden rannalla ja hyödynnän tilannetta pulahtamalla järveen useita kertoja päivässä. Öisin on vähän tukalaa nukkua, mutta otan sitten varjossa päiväunet nurmikolla. Pikkuisen rentoa tämä oleminen, mutta erittäin tilapäistä. Ehtoolla lähden sitten kävelylle, kun ilma vähän viilentyy. Työssä olevia ajattelen lämmöllä, toivon jaksamista. Vettä juon todella paljon!

    VastaaPoista
  8. Hassua. Minun mummotettavat lähtevät tänään Puruvedelle viikoksi ja juuri nyt sinne on luvattu sateita. Miniä sanoi, että sama juttu joka kesä. Aina, kun he ovat mökillä on huonot säät. Ja aina edellinen ja seuraava viikko ovat hyviä.

    VastaaPoista
  9. Sagan kommenttiin ; ei valittamisella toki säätä pysty muuttamaan, mutta Possun mielestä on silti parempi sanoa suoraan (= valittaa), että olen väsynyt helteestä ja sen aiheuttamasta unettomuudesta, kuin antaa ihmisten ihmetellä mielessään, että mikä tuota vaivaa, kun on niin yrmeä ja saamaton. Toisekseen ihmiset ympärillä osaa sitten paremmin varautua vaikka mahdolliseen auringonpistokseen kyseisen henkilön kohdalla. Lisäksi se helpottaa oloa, kun saa sanoa, että minä olen niitä ihmisiä, ketkä on huonovointisia helteellä.
    Kuten Repu sanoi, helle ja pakkanen on tosiaan niitä ilmiöitä, jotka ei sovi kaikille. Aika monikin taitaa kukoistaa helteellä ja kärsiä pakkasella, ja onhan se kaikille mieluisempaa tietää, kuka kumpaakin lajia on, niin ei tartte suotta ehdotella pakkasretkiä niille, ketkä pakkasista kärsii tai auringonottoa 30-asteessa rannalla sellaiselle jolle se ei sovi.

    VastaaPoista
  10. Kyllä se säästä puhuminen aina tekee hyvää.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.