lauantai 23. maaliskuuta 2019

Ahdas ja tukahduttava


Heräsin taas turhan aikaisin. Otin kirjan. Kirja on nyt Haruki Murakamin 1Q84. (kirja tarkoittaa sitä, joka on pääasia - lisäksi luen samalla kaikkea muuta, kirjoja matkan ajaksi ja jonottamiseen, kirjoja niihin hetkiin, kun ei jaksa ajatella, kirjoja kaikenlaisiin tilanteisiin) Tarkoitus oli nukahtaa, mutta jäin kiinni yhteen lauseenpuolikkaaseen.

"hän yritti rakentaa käytävää, jota pitkin pääsisi pois ahtaasta ja tukahduttavasta elämästään"

Ahdas ja tukahduttava elämä tuntui liian tutulta. Pyörittelin sanoja mielessäni ja tein listoja. 
(nämä voi laskea myös väsymyksen piikkiin, jos muuten tuntuu liian oudolta)

Asiat, jotka rajaavat elämän ahtaaksi ja tukahduttavaksi 
(yllättäin - vai tietenkin - raha tai rahattomuus ei kuulunut näihin, ei minulla ainakaan)

  1. epäjärjestys
  2. sotkuisuus
  3. lika
  4. turhat tavarat
  5. vaatteet, joista en tykkää, mutta joita säilytän kaiken varalta
  6. tekemättömät asiat
  7. sittenkun-elämä
  8. kankea kroppa, joka ei taivu siihen, mihin pitäisi
  9. kaavoihin kangistuminen
  10. negatiiviset ihmiset, joiden mielestä mitään ei kannata yrittää
Asiat, jotka avartavat elämänpiiriä
  1. Kävely luonnossa
  2. Kukat maljakossa
  3. Hikoileminen ja hengästyminen
  4. Unelmointi, unennäkö
  5. Ystävät, joiden seurassa saa uusia ajatuksia
  6. Taivaanrannan tuijottelu
  7. Lintujen kuuntelu
  8. Lukeminen
  9. Kirjoittaminen
  10. Koirapoika
 Asiat, jotka on tehtävä rajojen rikkomiseksi
  1. Järjestä
  2. Siivoa
  3. Pese
  4. Kierrätä turhat tavarat jonkun muun kiusaksi
  5. Luovu vaatteista, joista et pidä, mutta huolehdi, ettet jää ihan alastomaksi
  6. Älä kerää tekemättömiä asioita - tee, jos on tehtävä, unohda, jos et saa tehdyksi
  7. Kun tulee mieleen sittenkun, harkitse, haluatko sittenkään - jos haluat, tee konkreettinen suunnitelma ja aloita toteuttaminen heti
  8. Venytä, vanuta, taita kroppa notkeaksi - se kyllä onnistuu, kun aloitat nyt ja jatkat ensi alkuun vaikka vain vuoden
  9. Hanki uudet kaavat - kilauta vaikka kaverilla tai kysy yleisöltä
  10. Etsi positiivisia ihmisiä 


Tuo alkuhan on helppoa, etenkin nyt, kun kotona on kaaos. Kaaos on kyllä sitkeä tyyppi, hiipii aina uudestaan ja uudestaan asuinkumppanikseni vaikka kuinka selitän, etten häntä kaipaa. Sekin hyvä puoli tässä on, että väsyneenäkin voi pestä, puunata, siivota ja järjestellä - tätä voi myös käyttää tekosyynä kuntosalin laistamiseen taas kerran. Mutta notkistaminen pitää aloittaa tänään.

Kysyn kuitenkin varmuuden vuoksi hevoselta ohjetta. En ole aikoihin muistanut.

The Teacher
Horses come into our lives to teach us something about ourselves. When you look into the eyes of a horse, you are looking into a mirror. What gift have horses given you?

Opettaja
Hevoset tulevat elämäämme opettamaan meille jotain meistä itsestämme. Kun katsot hevosen silmiin, katsot peiliin. Mitä lahjoja hevonen on antanut sinulle?

Tulipa kryptinen. 
( olen ottanut tavaksi tarkistaa jokaisen vieraantuntuisen sanan, vaikka sen merkityksen tiedänkin. Minua nääs ärsyttää kaikenmaailman "sivistyssanojen" käyttö - etenkin, jos käytän niitä itse, koska suomenkielestä löytyy kylliksi kuvaavia sanoja kaikelle.
kryptinen=arvoituksellinen)

7 kommenttia:

  1. Onneksi näihin ongelmiin on aika helpot ratkaisut ; siivous ja voimisteleminen. Tai ainakin noin äkkiseltään kuulostaa helpolta. Käytännössähän se menee niin, että kun yhden nurkan saa puhtaaksi, yhden komeron siistiksi, niin toinen paikka pölystyy jo sillä hetkellä.

    Tähän vuodenaikaan onneksi linnunlaulua kuulee ihan jo avaamalla ikkunankin.

    Pitikö testin arvio paikkansa?

    VastaaPoista
  2. Ratkaisut on aina helppoja. Toteutus on se, mikä tökkii. Testin arviot nyt arvioitu ja hyväksi havaittu.

    VastaaPoista
  3. Onneksi on google miltä kysyä, viimeksi tarkistin sanan alluusio (viite) ja kalevan tulet (elosalamat), tuo viimeinen oli eräässä kirjassa joka oli kirjoitettu -58, siitä banhahtava ilmaisu.

    Hienoja listoja!

    VastaaPoista
  4. Asiat, jotka on tehtävä rajojen rikkomiseksi. Todella hyvä lista, sopii minulle, kiitos! Olen koko alkuvuoden harmitellut, kun olisi tarvetta raivata ja olen aloittanut tehokkaasti, NEULOMALLA. Lankahan siinä vähenee, raivausta on sekin. Oikein hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Itse sain hyvän ohjeen joskus ja se on toimiva. Aloita yhdestä laatikosta, kenkähyllystä tai vaikka pöydän päällisestä. Älä tee kiireessä. Tyhjennä ja heitä kaikki roska ensin pois. Käy tavarat läpi ja mieti onko säilytettävää ja missä on oikea paikka. Laita tavarat paikoilleen. Tee yksi juttu päivittäin. Mä en meinaan ole mikään siivousintoilija ja voin vallan hyvin elää boheemissa kaaoksessa, tuntematta omantunnon kolkutuksia...se vaan ei oikein vielä sovi kun pitää saada nuo natiaiset kasvatettua ;) Toivon että ahtaus ja tukahduttavuus hiukan helpottaisi sinullakin <3

    VastaaPoista
  6. Olen palannut kotiin 10 vuorokauden laitoskuntoutuksesta, joten luin kaikki lukemattajääneet postauksesi ja kommentoin nyt niitäkin.

    Minäkin jouduin tilaamaa Kodin kuvalehden, jotta saan villasukkakirjan. Yritän muistaa perua jatkuvan tilauksen niin, että lehti tulee vain sen 3 kk. Vielä en ole saanut kirjaa, joten kiva kuulla, että tilaus kannatti.

    Minä kävin kuntoutuksessa kahdesti ravitsemusterapeutin juttusilla. Hän totesi, että pyöriksessaistumisen vuoksi kulutukseni on olematonta, joten syömiset sen mukaan. Eli en saa syödä juuri mitään. Hän laski myös vuorokautisen nesteentarpeeni ja paljonko siitä pitää juoda vetenä ja paljonko saan siitä olemattomasta ruokamäärästä.

    VastaaPoista
  7. Susanna: Kirja on hyvä. Minä peruutin tilauksen heti, kun sain kirjan. Sinin pitää varmaan sitten satsata laatuun syömisissä. Minun pitäisi hillitä määriä, mutta kun...
    Onneli: Ei ole pelkoa, että tekisin kerralla paljon ;) Minähän olen poistanut koko ajan kaikkea turhaa, mutta vielä löytyy. Pikkusälässä menee aikaa.
    Emäntä: Neulomalla minäkin yritän vähentää, mutta hitaasti.
    Sus: google pelastaa aina, keksintö, jota todella kunnioitan.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.