keskiviikko 16. elokuuta 2023

Kasvun voimaa

 

Kävin eilen kasvimaalla toteamassa, että hyvin kukoistaa. Minulla on nykyisin kukkia koko ajan maljakossa. Naapuri tulee joku päivä keräämään kehäkukan siemeniä. Minä en viitsi. Eiköhän tässä kohti ole ensi keväänä reippaasti taimia.


Keräsin samalla satoa. Mustaviinimarjat olivat enimmäkseen kuivuneita, pieniä käppyröitä. Vadelmia oli jokunen ja pienissä valko- ja viherviinimarjapensaissa muutama maistiaisterttu. Ne ovat vielä niin nuoria, ettei paljon voi satoa odottaa.


Perunat on suuri yllätys. Kun en viime vuonna viitsinyt kerätä perunoita, ne olivat ruvenneet kasvamaan. Ne kasvoivat sitkeästi roskien ja laudankappaleiden alla, kunnes tajusin jossain vaiheessa, että kesantoni keskeltä tunkee perunanvarsia. Raivasin niille vähän tilaa ja annoin olla. Ja satoahan ne tuottavat. Aika vaikea on kaivaa noita mukuloita esiin kaiken roskan alta, mutta jotain kuitenkin tuli parista varresta. Varmaan jäi jokunen mukula sinne lautojenkin alle, mutta onpahan nyt perunoita. Käyn lisää kunhan nuo on syöty.


Kesäkurpitsat on sitten oma lukunsa. Minulla oli kaksi pussia vihreän siemeniä, eri laatuja, ja yksi pussi keltaisen. Keltaiset puskee satoa. Kerään ne pieninä, ettei tartte kuoria, eikä heittää sisustaa pois. On tullut syötyä kesäkurpitsaa raakana, paistettuna, keittona. Nyt ajattelin kokeilla tehdä hilloa sitruunan kanssa. Toivottavasti tuossa oman kylän kaupassa on sitruunoita. En ole koskaan tehnyt kesäkurpitsoista hilloa. Olen kyllä usein pakastanut niitä keitettynä mössönä. Mössöä voi käyttää kaikkeen, keittoihin, kastikkeisiin, sämpylöihin, lettuihin. Aika mietona se sujahtaa huomaamatta monenlaisiin ruokiin. Nyt on kuitenkin pakastiin niin täynnä niitä punaviinimarjoja, ettei sinne oikein mahdu mitään. Siispä hilloamaan.


Konehan on luotettava, kotimainen toimija, mutta kummasti on vuodet sekaisin. Joku luki "päivitämme hissinne tällä vuosikymmenellä". Siinä on laskettu mukaan se pakollinen viivästyminen, mikä näissä on aina. Tämähän tietää Koirapojan olemassaolon takarajaa, koska ei se jaksa portaita enää kävellä. Olisi mahdollista mennä evakkoon, mutta uusi paikka olisi liian suuri rasitus papparaiselle. Minähän pystyn kiipeämään. Tekee hyvääkin. Ja voi olla, että Koirapoika muuttaa sateenkaaren tuolle puolen aiemminkin. Aika väsy alkaa olla. Minä vain haluaisin sen vielä pitää.

18 kommenttia:

  1. Perunat olikin kiva yllätys. Meillä pieni perunamaa, kohta voisi sinne kurkkia. Söötit kesäkurpitsat. Mukavasti olet saanut satoa.

    Väsynyt Koirapoikaressukka. 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kokemukseni mukaan perunat voisi istuttaa jo syksyllä. Saatan kokeilla.

      Poista
  2. Komeaa satoa tulee sinulle - varsinkin kesäkurpitsoista! Ovatpa kerrankin ajoissa ilmoituksensa kanssa - yleensähän tuo lappu ilmestyy edellisellä viikolla. T. Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se yllättävän ajoissa, mutta tiedä sitten, miten aikataulu pitää. Alunperin ilmoitettiin, että remontti on syksyllä.

      Poista
  3. Kesäkurpitsa on fantastinen vihannes; siitä on niin moneksi. Minä olen tehnyt niistä muun muassa hilloa silloin muinoin, kun oli palsta ja kesäkurpitsaa tuli reilusti yli tarpeen. Jaoin niitä naapureille ja vein töihin. Siellä oppivat kesäisin kysymään, että "onhan sinulla vielä se palsta?"
    Pisteet Koneelle, kun ilmoittavat noin hyvissä ajoin hissiremontista. Koirapojan kannalta surettaa. Vai olisiko mahdollista muuttaa jonnekin evakkoon? Tuo on kuitenkin aika pitkä aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Evakkoon pääsisin, kun asun kahdeksannessa ja olen vanhus, mutta Koirapojalle tulisi kohtuutonta stressiä muutosta. Sille on tärkeää, että rutiinit säilyy.

      Poista
  4. Aika hauska ylläri nuo perunat. Kesäkurpitsa on huippu, siitä saa vaikka mitä. Velipoika on onneksi pitänyt mut kesäkurpitsoissa.

    Meille tuli tänään myös ilmoitus hissiremontista marraskuussa. Tuleepa hyvä kuntokuuri rappusia kiivetessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuntokuuripa hyvinkin. Mutta sehän tekee hyvää. Jos kauppakassien kantaminen tuntuu liialliselta, ainahan voi tilata ruuat kotiin ja antaa nuorten lähettien kärsiä.

      Poista
    2. Toi lähettien käyttäminen on hyvä 👍. Kiitos vinkistä!

      Poista
    3. Ainoa vaara on, että tottuu tilaamaan kaiken netistä :)

      Poista
  5. Voi sinua ja Koirapoikaa 💗💗

    Mutta tuota hissi-ilmoitusta en kyllä parhaalla tahdollanikaan ymmärtänyt, vaikka kuinka moneen kertaan luin ja yritin kalenteriin noita aikoja asettaa 🤔
    Että kyllä on nyt tainnut karata ilmoitus jakeluun oikolukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, nyt on uusi versio, helpommin ymmärrettävä, kaikki tapahtuu 2024.

      Poista
  6. Niin ja noita kehäkukkia piti ihailemani - ne on niiiin kauniita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehäkukat on kauniita ja helppoja. Kasvavat ilman sen kummempia juttuja. Yhden pussillisen siemeniä sain ja pari ostin. Ensi vuodeksi en taida tarvita.

      Poista
  7. Ihanasti kukkivat kehäkukat ja oletpa saanutkin upeaa satoa. Kurja juttu tuo hissin uusiminen. Evakkoon menokin on aikamoinen vaiva. Voi kurjuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi hissi on kait hyvä juttu, niin usein on hissi rikki. Toivottavasti uusi sitten toimii. Koirapojasta luopuminen on kyllä ollut jo pitkään tiedossa. Ankeaahan siitä tulee, mutta ei voi mitään.

      Poista
  8. Kehäkukat on aina kauniita, niin iloisia kukkia. Nyt minulla on lisäksi kosmoskukkia siis kaiken maailman perennojen ja rikkaruohojen lisäksi ihanasti villiityneessä puutarhassani.
    Kaikki sato aina ilahduttaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villiintyminen on aina hyvä juttu :) - myös puutarhassa.

      Poista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.