tiistai 23. tammikuuta 2018

Saamaton...


...sanoa et saisi koskaan, että olen saamaton


Mitä mieltä te olette aamupuurosta? Onko se hyvä ja kannatettava jutta vai olisko parempi syödä jotain muuta tai olla syömättä? Entäs mitä mieltä olette kalliista luomumunista? Kun ostan niitä, turvaanko kanoille paremmat olot? Pitäisikö minun siirtyä kokonaan luomumaitoonkin? Ovatko sitä tuottavat lehmät onnellisempia? Onko juustoportin tuotteet todella eläinystävällisempiä, kuten he väittävät? Pitääkö maatilalla kasvaneen mummon tehdä valintoja? - Syön suht paljon kananmunia. Häkkikanalan tuotteita saa parhaimmillaan tusinan eurolla. Luomumunista maksaa puolesta tusinasta viitisen euroa. Euroja on  kovin niukasti. Mutta jos on nähnyt kanojen elävän vapaata kanan elämää, kestääkö ajatella kanoja verkkopohjaisessa häkissä, jossa ei ole maata kuopsutettavaksi, ei ortta lepäämiseen, ei mitään? Lehmiä sentään on pakko kohdella jotenkin, jotta niistä saisi maitoa. Onko ruoka vain mahan täytettä tai tylsyyden kestämiseksi tarvittavaa leukojen liikettä?

Espanja alkoi eilen. Mitään en osaa. Yritän nyt edes vähän päivittäin tankata.

Tänään alkaa eka kirjoittajakurssi, torstaina toinen. Ei kirjoittaminenkaan nappaa. Puristin aiemmista jutuista lapsilleni ifolorkirjan. Nyt voisin siirtyä eteenpäin, siirrynkin, mutta sanan säilä on kovin tylsä. Saanhan minä ne kotitehtävät puserrettua. Täytyy toivoa, että aiheet olisivat inspiroivia.

Kuntosali, uinti, kävely, aloittamattomia projekteja. Kuvakirja synttärilahjaksi vanhemmalle mummotettavalle pahasti alkutekijöissään. Orkideat lopettelevat kukintaansa, kiinanruusut tukehtuvat pikkuruukuissaan. Valo lisääntyy, siis multaa ja uusia ruukkuja, uusia kukkia, kevättä.

Ulkona kulkee päiväkotijono pieniä hobitteja huomioliiveissään.


Hyvän mielen vuodessa olisi menossa arvoviikko. Edelliset viikotkin on tekemättä, kun en matkalle viitsinyt kirjaa ottaa. Teenpä siis nekin.

Huomiseksi tilasin entiseltä naapurilta parin tunnin kasvohoidon, kalliin. Väitti, että tykkäisin. Katsotaan.

Keitän sen puuron ennenkuin ehditte sanoa, ettei se ole hyvä idea. Tai mitään keitä! Mikrotan.

13 kommenttia:

  1. Puuro naisen tiellä pitää.
    Ja se on vielä edullistakin....

    VastaaPoista
  2. Mäkin mikrotin aamupalaksi itselleni lautasellisen kaurapuuroa. Päälle vehnälesettä, punaisia viinimarjoja pakastimesta ja kaupan valmista mehukeittoa.
    Kananmunat hankin meille avustajani tyttären perheen kanalasta. He eivät raaski luopua vanhoista kanoista, jotka eivät enää muni. Joten heidän kanalassaan on eläkeläisten puoli, jossa on mummojen ilona oma kukko. Munivat kanat ovat toisella puolella oman kukkonsa kanssa. Ulos ei Suomessa nykyisin saa kanoja päästää. Juuri hankkivat hautomakoneen, joten voi pian syötävät munat vähentyä.
    Mukavaa, että olet palannut reissusta.

    VastaaPoista
  3. Kyselyikä leviää!! Kovin on paljon vastauksia, en kerro, mieti ite.
    Pienet hobitit!!!! <3 Virikekanoille annettiin rubikin kuutio, niitä vitutti! Vaikea tämä munakysymys, täytyy pohtia... . Olisi rikas niin ei olisi tällaisia ongelmia, eettinen jää syrjäään kun maha mouruaa.

    VastaaPoista
  4. Mikropuuro on pahaa. Jos syö puuroa, niin sitten oikeeta puuroa hauduttamalla.

    VastaaPoista
  5. Minä vastaan rehellisesti, että jos ei tarvitsisi olla niin tarkka tavarasta - ei kun rahastaan, niin varmasti tulisi tehtyä ruokakaupassa erilaisia valintoja.
    Nyt tärkein valintakriteeri on se, että ruoka on kotimaista.
    Maalla kasvaneena; kanankakkaa varpaanväleissä, lämmintä lehmänmaitoa juoneena ja porkkanat suoraan maasta sadevesisaavissa vähän huuhtaistuna syötynä, jälkiruokana ketunleipiä ja metsämansikoita - tahtoisi syödä maistuvaa ruokaa.
    Ihan niin kuin "työ on nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä" on ruoka lääke noiden pakkoliikkeiden hillitsemiseksi. Miksi lääke ei voisi olla myös hyvää? Nytkin ne "oikeat" lääkkeet joita syön, ovat oikeasti tosi pahoja, jos joskus jäävät pyörimään ja sulavat suuhun...

    Mutta se puuro sitten. Mikropuuro on ihan jees, jos on muka-kiire. Oikeasti puuro pitää keittää kunnolla, maitoon.
    Aamupuurosta en varsinaisesti perusta, koska mulla se ei pidä nälkää. Kumma juttu, koska eikös järjen mukaan leivässä oo periaatteessa samoja aineita? Enpä oo tutkinut koskaan.

    Ihanat pienet hobitit. Niillä on varmaan jotain tekemistä niiden pienten huomioliiveissä kulkevien tonttujen kanssa, joita meidän talon editse kulkee viikottain? Yleensä ne ovat olleet keltaisia, mutta viime viikolla näin myös vihreitä!

    VastaaPoista
  6. Puuroa syön lähes joka arkiaamu. Tavallinen puuro ei pidä minulla kovin hyvin nälkää ja yhdentoista korvilla on jo hurja nälkä. Tuorepuuro ja siemenpuuro pitävät parhaiten nälkää.

    Munilla on väliä 😂.

    VastaaPoista
  7. Mikropuuro on ihan hyvää. Maitoon tietenkin ja erilaisia siemeniä mukaan. Päälle raejuustoa, öljyä ja marjoja. Ei suolaa.
    Yhdelle hengelle puuron hauduttaminen on aika turhaa. Yhden annoksen hauduttaminen pienen kattilan pohjalla ei innosta. Enempää ei kannata hauduttaa, koska ei se puuro sitten enää ole hyvää, jos sitä lämmittää. Enkä leivo sämpylöitä, joihin voisin puuron jämät lisätä. Haudutettu puuro on hyvää. Syön sitä kyllä, jos on tarjolla.
    Nyt tein viikon ruoat uunissa. Pataan vettå, sipulia, valkosipulia, porkkanoita, perunoita, jauhelihaa ja mausteita maun mukaan. Tuli hyvää. Ja tämä vain paranee lämmitettäessä.
    Syöminen on kivaa.

    VastaaPoista
  8. Puuro on hyvää! Minä teen sitä usein itselleni lounaaksi.
    Jos on varaa, ja uskoo luomutuotantoeläinten elämän olevan oleellisesti parempaa kuin ei-luomujen, niin omantunnon vuoksi kannattaa valita se luomu. Vaikka ne luomutuotantoeläimet ovat kuitenkin myös samoin riistettyjä kuin ei-luomut, olivatpa ne elinolot millaiset hyvänsä, joten onko sillä sitten oikeasti väliä? Tätä kysymystä voisi pohtia hyvinkin filosofisesti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanojen kohdalla on selvä ero elinoloissa häkkikanalan ja ns. vapaiden kanojen kohdalla. Luomuilla pitää olla myös se kuopsutus ja orsi eli eroa esim. lattiakanalaan. Riistämisestä en osaa sanoa kotieläinten kohdalla. Tyttäreni on ollut läänineläinlääkärinä ja kyllä esim. sikojen elämä isoissa sikaloissa on aika ankeaa. Mutta syön minä lihaa, eikä broireleillakaan ole kivaa.

      Poista
  9. Meillä haudutetaan neljän viljan luomupuuroa kattilassa aamuisin. Sen kanssa itse pakastettuja survottuja marjoja, rypsiöljyä ja hedelmä. Viikonloppuisin Isäntä tekee vielä voileivän lisäksi meille molemmille ja siihen juustoa, kalkkunaleikettä ja tomaattia. Viikonloppuisin kun saattaa lounasaika vähän siirtyä. Ostan luomumunia, ne ovat maukkaampia! Puuro on edullista ruokaa ja vatsaystävällistä. Kasvohoito on myös terveyden hoitoa, hyvä sinä!

    VastaaPoista
  10. Kasvohoito oli ihanan rentouttava.

    VastaaPoista
  11. Tuumin tässä että saanko aikaiseksi kommentin..nippanappa, aika saamaton olo.

    VastaaPoista
  12. Voitit itsesi. Onnittelut.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.