keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Kaupungin kummallisuuksia


Kun muutin pääkaupunkiseudulle yksi talven ihmeistä oli öinen kellanpunainen taivas. Ei tietoakaan pimeästä, vaikka ei katulamppujen ääressä asuttukaan. Kaupungin valot värjäsivät taivaan aina, niin, että liikkua näki. Silloin oli kyllä yleensä luntakin talvella.
---
Tämän talven merkittävin juttu on, ettei tammikuussa tarvitse pelätä liukastumista. Viime vuosina tammikuu on ollut silkkaa jäätikköä ja liukastelevia ihmisiä. Vesilätäköissä on helppo kahlata. Toinen merkittävä sääilmiö on nuo rajut tuulet, joita riittää päivästä toiseen. Nytkin kattopellit kolisevat, nurkat humisevat ja sade hakkaa ikkunaa. Hyvä, että säitä riittää. Näin eläkeläisenä voi kuunnella myrskyä leppoisasti sisällä.
---
Kuudentoistatunnin paastoa on nyt pari päivää takana. Tuntuu hyvin sopivan minulle, iltasyöpölle. Olen syömättä klo 18-10 ja muina aikoina syön, mitä mieli tekee. Ekana yönä heräilin, juoksin vessassa, mutta nukuin pitkään. Toisena yönä nukuin heräilemättä pitkään. Ekana iltana oli nälkä, toisena ei enää. Minulle sopii tuollainen totaalikieltäytyminen. Jos päätän syödä pieneniltapalan, ratkean mässäämään. Täysin ilman on helppoa. Jatkan toistaiseksi paastoa.
---
Suolatonta elämää en ole päässyt aloittamaan. Eikä täysi suolattomuus ole edes mahdollista. Kaikessa on suolaa, leivässä, tonnikalassa, juustoista ja makkaroista puhumattakaan. Mutta täydennän varastojani mahdollisimman vähäsuolaisilla, kunhan kaikki entinen on mennyt.

4 kommenttia:

  1. Menieren tautia sairastava ystäväni kertoi, että vähäsuolaisin juusto on punainen emmental (en tiedä, puhuiko hän vain Valion juustoista) Meillä on tavallisesti ollut saappaanvarren yli lunta takapihalla, kun joulukuusi on kuljetettu loppiaisen jälkeen pois. Nyt paistaa vihreä nurmi muutaman lumiläntin alta. Että säitä piisaa täälläkin. T Saukkis

    VastaaPoista
  2. Minä tykkään myös kuunnella kovaa tuulta ja sateen ropinaa, meillä ei pellit kolise, kun katto tiiltä onneksi.Leutja talvia tosin on ollut muinakin vuosina, muistan siitä kun joka talvi ei ole päässyt hiihtämään.Tuo paastoaminen on hyvä, keho tarvitsee myös puhdistamista, itse kauan sitten paastosin 3 päivää ja joskus muuloinkin, siitä tuli niin kevyt olo.kerran ostin saksalaista juustoa, niin se vasta suolaista oli.

    VastaaPoista
  3. vaik asumme maalla, niin tännekin vuosi vuodelta ilmestyy aina vaan enemmän valoja, nyt jo muutaman vuoden olen nähnyt keittiön ikkunasta jopa katuvalot. rehellisesti sanoen en oikein tykkää tästä valosaasteen lisääntymisestä, kohta ei näe kaunista tähtitaivasta...ei sen puoleen näyt nytkään päiväkausiin, kun niin pilvistä jatkuvalla syötillä!
    varmaan munkin pitäis kokeilla tuollaista paastoa, niin kovin turvottaa vyötärön seudussa.

    VastaaPoista
  4. Tosi yllättävää, mutta punaleima on vähäsuolaisin vaikka se on tosi hyvänmakuista.
    Olen minäkin joskus paastonnut oikeasti viikon verran aina silloin tällöin. Nyt ei innosta. Tämä 16-8 on vain vuorokautinen tauko ruuansulatukselle, ei oikea paasto. Mutta sopii mulle.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.