perjantai 31. tammikuuta 2020

Korvamato


Laitan jakoon Possulta saamani korvamadon, joka on Yrjö Jylhän hääruno, jota siis oikeasti on joskus käytetty häämusiikkina. Sanoisinko, että ajatuksia herättävät häät lienevät olleen. Hautoikohan sulho itsemurhaa vai oliko jokin tappava tauti päällä?

Hyvähän se on joskus poiketa kaavoista.

On ilo sulla, mut suru mulla,
on mulla hautajaiset, sulla häät.
Siis kätes anna nyt morsianna,
kun viime kerran minut vielä näät.

Sun häitäs tanssaan, mut kohta kanssaan
vie manan immet mua karkeloon.
Sun onnes tähden pois täältä lähden,
sun silmäs siunaten mua seuratkoon.

Pian päätät tanhus, oot kohta vanhus,
mut ikinuorna minut aina näät.
Luo tuonetarten käyn häitä varten,
on sulla hautajaiset, mulla häät.



Minäkin poikkean.

Minun piti aloittaa vuoden alusta pitkästä aikaa uusi päiväkirja, mutta miten se sitten jäi. Nyt lueskelen kirjaa, jossa esiintyy myös päiväkirja ja sain siitä uuden kimmokkeen. Eikös sunnuntai 2.2.2020 ole ihan yhtä hyvä ajankohta aloittaa päiväkirjailua kuin 1.1.2020? Melkeinpä parempi. Kunhan tässä vielä valitsen sopivan muistikirjan, josko ihan jonkun niistä hienoista.


Poikkeavaa on sekin, että menen tänään ihan kyläilemään. Tuliaisiksi tietenkin sukat emännälle. Eikös iloisenväriset, lämpimät sukat ole juuri sitä, mitä jokainen kaipaa, jos on murheita elämässä?

Oli tässä myös oikea hyvän mielen leffailta, kun Finnkino kunnostautuu ja näyttää vanhoja aarteita. Hayao Miyazakin Prinsessa Mononoke on kaunis, kantaaottava, unelmaelämys. Hieno piirrosjälki ja Joe Hisaishin musiikki ovat täydellinen yhdistlmä.
(enhän minä mitään ylisanoja viljele)


Josko veisin Koirapojan tuonne pimeyteen ja aloittaisin tämänkin päivän.

8 kommenttia:

  1. Runo tuo mieleen nuoruuden ja ihan kauniita muistoja, lauluna. Ihana lahja, kauniit sukat! Meillä on lunta maassa, kosteaa lunta, mutta valaisee ympäristöä mukavasti. Suunnittelin siirtyväni nastakenkiin liukkauden varalta. Onko teillä liukasta?

    VastaaPoista
  2. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/roskanpoimija/17789-haatanhu-suomen-synkin-laulu/

    Tuossa on kerrottu runosta. Hylätty ihailija siinä suunnittelee itsemurhaa tytön mennessä toisen miehen kanssa naimisiin.

    VastaaPoista
  3. Ja korvamadoksi tosiaan jäi. Possu ei ollut vuosikausiin muistanut koko laulua, mutta nyt yhtäkkiä se tuli mieleen kaikessa kolkkoudessaan, ja toi mieleen ne häät, missä Possu laulun kuuli eka kerran. Itse häät ei muuten tunnelmaltaan olleet synkät, mutta tuo laulu jäi lähtemättömästi mieleen, ja valitettavasti onkin niitä harvoja asioita, mitä sieltä yleensä edes muistan.

    VastaaPoista
  4. Meilläkin on ollut tapana käydä katsomassa Miyasakin elokuvia suurelta kankaalta aina, kun satutaan huomaamaan. Tosin luulen, että Henkien kätkemä on jo nähty. Meillä on nyt oikea talvikeli: lunta ja pakkasta, ei liukasta. T: Saukkis

    VastaaPoista
  5. Ei ole lunta, eikä liukasta. On mustaa ja märkää.
    Tiedän tuon laulun syntyperän, mutta mietin, miksi ihmeessä joku haluaa soittaa sitä omissa häissään. Outo valinta.
    Kaikki Miyasakin elokuvat olen nähnyt aina, kun niitä esitetään leffateatterissa. Kotona katselen säännöllisin väliajoin. Mutta nyt erityisesti ilahduin näistä uusinnoista. Vaikka kotonakin on kohtuukokoinen telkkari, on leffateatteri aina eri juttu.

    VastaaPoista
  6. Huh mikä laulu! Aika karmaiseva... Leffavalintasi on ollut hyvä, toivoo ikuinen piirrettyjen ystävä!

    VastaaPoista
  7. Yksi Miyasaki on aina paikallaan.

    VastaaPoista
  8. tänään on oikein passeli päivä ottaa uusi päiväkirja esille ensimmäistä merkintää varten;)

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.