perjantai 11. syyskuuta 2020

Silmänkirkastuspäivä

Lainasin luvatta joltain jostain:

"Aleksanterin päivä on perinteisesti ollut myös ns. silmänkirkastuspäivä. Verstaisiin sytytettiin työpäivän jälkeen valot ensimmäistä kertaa kesän jälkeen. Siitä pitäen valoja käytettiin joka päivä kevään tuloon maaliskuun 10. päivään asti.
Valojen sytyttämisen jälkeen mestari tarjosi työntekijöille silmänkirkastukseksi viinaryypyt ja kahvit. Työväki jatkoi sitten juhlintaa omilla eväillä ja juhlat yleensä kestivät pitkälle yöhön.
Silmänkirkastuspäivän viettäminen juuri 11.9 juontaa juurensa 1500 –luvulle. Tuolloin Prokuksen päivä, jota vietettiin 11. päivä, oli syyspäiväntasauksen aatto. Tasauspäivänä syksyn merkiksi sytytettiin valot ja ne paloivat kevätpäiväntasaukseen maaliskuun 10. päivään saakka.
Silmänkirkastuspäivänä alkoi ennen vanhaan perunannosto ja silloin sanottiin säästä: ”Jos palokärki laulaa Aleksanterina, joulun asti on hyviä ilmoja ja kevät puolella pohjatuulia ja sadetta.”


Sain aiheeseen liittyvän kortinkin. Iso kiitos siitä!
Kahvit on juotu. Kaapissa olisi viiniäkin. Katsotaan myöhemmin, miltä tuntuu. 


Edellisen postauksen aikoihin piti siivota kotona. Vähän aloitin, mutta sitten keksin jotain kivempaa, joten nyt olisi syytä jatkaa. Ehkä kuitenkin lähden ulos Koirapojan kanssa. Jalohaikaroitakin on kuulemma liikkeellä. Jos kuvittelisin meneväni niitä katsomaan. Olisko se hyvä syy... Tuo 100lintua on jäänyt hunningolle, kun jalat on temppuille, enkä mitään näekään.


Edelleen vastustan uutta bloggeria. Minulla on noita tunnisteita pitkä litania, josta voin vain valita sopivia. Uudessapa niitä ei ole. Pitäisi keksiä uudestaan samat, jos kuvittelisi voivansa tehdä niiden perusteella hakuja koko blogissa. Vaihdoin siis taas vanhaan. Aina mulle tarjotaan uutta vaikka kuinka vaihdan. Melkein kiukuttaa.


Harkitsen tässä hetken, mitä teen vai teenkö. Siinä helposti huomaa, että onkin jo ilta, eikä ole vielä saanut päätetyksi tekeekö vai ei, eikä enää tartte päättääkään. Näin ongelmat ratkeavat huomaamatta.


Näihin kuviin, näihin tunnelmiin taas kerran. Tosin taivas on nyt siniharmaiden pilvien peitossa. Ei värejä tänään.

5 kommenttia:

  1. Siton tuota liikkeellä, että ei viiti tehä mitä pitäs, van sitä tekee mikä ois kivempaa. Eli makaan sohvalla ja luen, enkä lähe marjaan.
    Huomenna taas uusi päivä.
    Hei, siinä lukee tunnisteista, että kirjoita muutama alkukirjain ja kas sieltä sellanen tunniste tulee, jos on entisiä ollut.
    Oi, silmän kirkastuspäivä, miksi en ole kuullut tuota ennen.

    VastaaPoista
  2. Tolkun hieno taulu sulla, esnkun vilkaisee ikkunasta ja aina on vähän erilainen=)

    Kirkastus silnmäin, tapahtuu näin!
    Ryyppyöasiis tartu, juo ja näe!!
    Jihuu

    Löysin tällaisen, ei enää päivittyvän, blogin jossa hyvä varasto outoja historiantotuuksia hauskasti kirjoitettuna=)
    https://teknokekko.vuodatus.net/lue/2009/01/1566-tyko-brahen-nena

    VastaaPoista
  3. no jopas!
    Silmän kirkastus-päivä??;))😎
    (mulla valon arat silmät)
    en oo ikinä kuullukkaan moista.
    :(((
    mutta miten meiän blogistin käy?
    Kauniit maisemat!

    Hyvää viikonlopua !🍂🍁

    VastaaPoista
  4. onko semmoinenkin päivä olemassa, ite en ota mitään viinejä, maistaa voisi kielen päällä.Kauniit kuvat, tulee tuosta mieleen, kun ameriikassa koko kaupunki on oranssin värinen, eikä ole raitista ilmaa, on meillä hyvin.

    VastaaPoista
  5. Kaikenlaisia päiviä on.
    Pitäisi siis muistaa, mitä on niihin vanhoihin tunnisteisiin kirjoittanut. Miten muistaa, että aamut alkaa j:llä??? "ja pahimpia ovat aamut"

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.