maanantai 27. elokuuta 2018

Betoniporsas

Sus Caementicus
Betoniporsaita tavataan etupäässä Albanian puutteenalaisimmilla seuduilla, missä niiden lihaa rouhitaan arkiappeen raaka-aineeksi. Erityisesti kylmässä myrkyssä marinoituna betoniporsas on herkullista vaihtelua ainaiselle lasivillan järsimiselle. Pitkästyneillä albaanivesoilla on usein tapana salakuljettaa pihalta löytämiään betoniporsaita kotiin jonkinlaisiksi seuraeläimiksi. Monesti viaton leikki saa kuitenkin murheellisen lopun, kun perheen pää saapuu vatsa kurnien ja joskus maistelleenakin kotiin ja seivästää porsaan jyhkeällä teräsputkella.

Nämä betoninmuotoiset eläimet ovat jokseenkin lystikkään näköisiä, vaikkakaan eivät järin seurallisia. Niiden suojaväritys on räikeä, paikoitellen groteski; usein ne piileskelevätkin peltilehmien seassa. Viluissaan tai peloissaan betoniporsaat saattavat hakeutua kivitalojen kellareiden hämärään. Rauhoituttuaan ne kömpivät takaisin parkkipaikoille yhtä kovapintaisina kuin ennenkin.

Harvat tietävät, että betoniporsaat ovat kerrostalojen jälkeläisiä. Yön hiljaisina tunteina, kun viimeinenkin uupunut työläissilmä on sammunut mustaan uneen, käyvät kolossaaliset sedimenttimassat porsimaan. Näin siittää kivi kiveä vuosituhantisessa prosessissa. Öistä näytelmää todistavat vain kaukana siintävät vuoret, kerrostalojen esi-isät.

Tämä on viimeinen katsaus hämärään luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Ja heti piti mennä kirjahyllyä tarkistamaan, etten kait ole siivousinnossani tärkeitä kirjoja ole poistanut. 


En ole. Siellä on edelleen jokaisen biologin perusteos.

Olen päättänyt maanantaiaamuisin käydä pilateksessa ja uimassa. Monia hyviä syitä, jättää touhu väliin, olen keksinyt tässä aamutuimaan. Menen kuitenkin.

7 kommenttia:

  1. Näiden kahden viimeisimmän päivityksen jälkeen jään mielenkiinnolla odottamaan, milloin kirjahyllystäsi löytyy lintukirja.. ;)

    VastaaPoista
  2. Mihis se aidon Porsaan kesäkisapaino piti raportoida? possu raportoi nyt, koska lähtee reissuun. Kesäkuun alussa paino oli 96 ja nyt 95, joten tavoite täyttyi. Kisassa tärkeintä on pitää realistiset tavoitteet ja hankkia ensin kunnon lähtöpaino! ;)

    VastaaPoista
  3. Pöllön kesäpainokisa meni niin nutulleen kuin olla ja voi. Tai sitten joku on laittanut kiviä mun taskuun. Neljässä päivässä en viittä kiloa enää pois saa. Tai sitä pitäisi saada enemmänkin, että pääsisi tavoitteeseen.

    Me on hävitty tää peli. *huokaus*

    VastaaPoista
  4. Kävin vaa`assa ja tulos miellytti. Eteenpäin on pyrkimys eli Kevennys jatkukoon! Muut haasteet eli sen Kodittomien neulehaasteen otan vakavasti ja teen osani. Elämässä on hyvä olla Haasteita, ne aktivoivat. Kiitos Haasteista!

    VastaaPoista
  5. Minä päätin käydä maanantaisin Villisti virkaten -kurssilla ja joka toinen maanantai kielikerhossa enklandia opettelemassa. Maanantai on hyvä päivä! Pilateksen peruskurssille ilmoittauduin myös, mutta se on kaksipäiväinen ja joulukuussa.

    VastaaPoista
  6. Tuttu kirja minullekin. Hyvä että olet jaksanut harrastuksiin, mun elopaino romahti kummasti syyskesällä, ei sitä kyllä liikaa tainnut ollakaan.

    VastaaPoista
  7. Kiitos taas kävijöille. Kesäpainoja katsotaan kohta. Possun paino on merkattu muistiin.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.