maanantai 1. elokuuta 2022

Riipimällä

 Päivän tavoite:
Säilö hetkiä, muistoja, kauneutta.
 

 Uuteen aamuun oli hyvä herätä omassa sängyssä Koirapojan kanssa rauhallisten yöunien jälkeeen. Kahvi maistui, aurinko paistoi, tervapääskyt nauttivat hyönteisaamiaistaan tehden huimaavia syöksyjä läpi taivaan. Aamulenkillä sadepisarat hehkuivat lehdillä. Koirapoika touhotti nenä maassa omassa hiljaisessa maailmassaan. Oli hyvä olla elossa.


Hetkien lisäksi säilön kesää pakastimeen. Kävin pari tuntia palstalla. Keräsin lemppareitani, punaisia viinimarjoja pikkuastiat täyteen. Tulin kotiin syömään ja ulkoiluttamaan Koirapoikaa. Siivoan ja purkitan marjat, pesen keruuastiat ja menen uudestaan, koska tänään ei ole ihmeempiä tekemisiä.


On olemassa urbaani legenda (vai olisko se kuitenkin maalaishuhu), jonka mukaan viinimarjat pitää poimia terttuina. Jos kerää riipimällä vain marjat, pensas ei enää tuota kunnon satoa. Minä olen kerännyt riipimällä marjoja näistä pensaista toistakymmentä vuotta . Tänä vuonnakin on marjoja niin, että oksat taipuvat niiden painosta maahan. 
- Ehkä ei kannata aina uskoa vanhoja viisauksia. -
 

Pari kesäkurpitsaakin sattui silmiin. Nappasin ne mukaan. Pitää huolehtia kasvisten saannista.

13 kommenttia:

  1. Oikein odotin jo päivän tavoitetta!! Se on taas hyvä!!
    Minä olen varsinainen HILLOAJA - syötävää hilloa en juurikaan tee, kun niin harva enää syö hilloa - mutta muutoin "hilloan" kaikenlaista, en siis raski käyttää...
    hih!! Muistoja, valokuvia ja omia mietteitään on myös ihanaa säilöä! Viinimarjat on nameja - kaikki marjat on nameja ja kurpitsat myös... omalla pihalla ei vain näitä kasva, mutta torilla ja lähi puutarhalla käyn säännöllisesti kaikkea tuoretta tarttuu aina matkaan!

    VastaaPoista
  2. Lapsena jo olin sitä mieltä, että mustat viinimarjat olivat hyviä pensaasta ja punaiset pakastimesta, varsinkin kuuman kinuskikastikkeen kera. Hesarissa oli viime viikolla kivoja kesäkurpitsaohjeita, ostin kaupasta kesäkurpitsalasagneainekset. Sinulla on jo hienosti satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki viinimarjat on hyviä kaikin tavoin. Minä tykkään punaisista eniten. Nuo vaivaiset kesäkurpitsat syön vain viipaleina ilman sen kummempaa kokkaamista. Isot on eri asia.

      Poista
  3. Mistähän pensas tietäisi, onko riivitty vai poimittu koko terttu? Tai ehkä tietäisi. Jotkut vanhan kansan sanonnat kyllä perustuvat oikeaan kokemukseen, joten uskoako vai eikö uskoa? Kun meillä vielä oli palsta, poimin aina koko tertun ihan vaan koska se oli helpompaa. Silloin oli mehumaija, jossa keitin mehun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts! Hyvät marjat mehuksi. Minä en ole muutenkaan mehujen juoja, joten marjat marjoina. Tuleehan siihen pensaaseen arpi, kun siitä jotain viedään. Olisin kyllä sitä mieltä, että parempi olisi, jos pensas voisi ottaa kaikki ravinteet talteen niistä tertun rangoistakin ennen kuin tiputtaa ne maahan.

      Poista
  4. Meilläkin osa punaisista on kypsiä ja kerätty ja osa odottaa vielä hetken. Mustat kypsyvät kyllä vielä epäsäännöllisemmin. Valkoisiakin on vähän. Vielä olisi kai vaaleanpunaisia ja vihreitä herukoita, ne puuttuvat pihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain äitienpäivälahjaksi valkoisen ja vihreän pensaantaimen. Eivät vielä hirveästi tuota satoa. Pari terttua on. Niistä on hankala tietää, milloin ovat kypsiä, kun eivät oikein vaihda väriä.

      Poista
  5. Minun ukki neuvoi poimimaan viinimarjat terttuina ,jotta pensas tuottaisi hyvin marjoja. Itse olen kyllä riipinytkin,enkä huomaa eroa. Täällä pensaat vielä kypsyttelee satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ällistyttävän yleinen käsitys. Ei pidä ainakaan punaisten kohdalla paikkaansa.

      Poista
  6. Olen minäkin kuullut tuon neuvon, mutta eipä sitä tullut toteutettua. Aika huonosti mun pensaat yleensä kasvoi eikä ollut punaherukoitakaan. :)) Nyt pitää ostaa kaikki kaupasta. Iloissani olen huomannut tässä muutaman kerrostalon pihassa istutetun Marjapensaita. Tekisi mieli kehua tuosta ideasta sen keksijää. Muissa taloissa kasvaa vaan angervoja tms joutavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taloyhtiö kielsi marjapensaat pihalla rottien takia. Ikäänkuin rotat kiipeilisivät pensaissa marjoja syömässä. Oikea älynväläys.

      Poista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.