perjantai 28. tammikuuta 2022

Kirjat ja lukeminen

 
 kaksi varista samassa kuvassa

Viime yönä heräsin, kun Koirapoika kömpi tyynylle nukkumaan. Yleensä se aina nukkuu jaloissa, joten tietenkin heti ajattelin, että onko jotain vialla. Ei näyttänyt olevan, mutta uni kaikkosi. Rupesin siis lukemaan.


Murakami edelleen pahasti kesken. Niinpä päädyin ajattelemaan lukemistani. Olen aina (siis siitä lähtien, kun opin lukemaan ja etenkin siitä lähtien, kun pääsin käsiksi kirjoihin) lukenut koko ajan ja kaikkialla. Ihmiset ovat tottuneet näkemään kädessäni kirjan ja tehneet siitä johtopäätöksen, että luen monta kirjaa viikossa. Sehän ei pidä paikkaansa. Täälläkin on monia, jotka lukevat kymmeniä kirjoja siinä ajassa kun minä yhden. Pysähdyin ajattelemaan, miksi on näin. Tein sellaisen johtopäätöksen, että nopeat lukevat juonta, haluavat tietää, mitä tapahtuu, miten kirja loppuu. Minä luen sanoja, lauseita, ajatuksia.
---
Enpä sitten yölläkään päässyt monta sivua eteenpäin, kun pysähdyin pohtimaan kateutta. Kirjassa käytiin keskustelu:
 
"Tottapuhuen kadehtin teitä välillä."
"Miksi ihmeessä te olette kateellinen?"
"Te ette taida koskaan kadehtia ketään. Olenko oikeassa?"
"Saatatte olla. En muista, että olisin koskaan kadehtinut ketään."
"Juuri sitä minä tarkoitan."
 
Oli sitten pakko miettiä omaa kadehtimistani. Ainakaan tällä hetkellä en kadehti ketään. Kenelläkään ei ole mitään, mitä minun pitäisi saada ja mitä en saisi. Olen ällöttävän tyytyväinen elämääni vaikka valitankin usein. Asiat, joista valitan, ovat sellaisia, joille voisin itse tehdä jotain, jos vain viitsisin, ei sellaisia, jotka pitäisi riistää muilta. Sitten mietin, olenko joskus ennen kadehtinut jotain joltain ihmiseltä. En muistanut. Sehän voi johtua huonosta ja etenkin selektiivisestä muististani. Kovasti kaivelemalla totesin, että lapsena kadehtin muilta lapsilta sisaruksia, kotia, oikeaa äitiä ja isää. Mutta ajan mittaan totesin, että kun ei ole perhettä, on onni kokea perheetön elämä. Se on aika harvinaista herkkua.
---
Kun kadehtimisongelma oli selvitetty, luin eteenpäin, kunnes taas tuli stoppi. Kirjassa puhuttiin Japanin historiasta, etenkin maalaustaiteen historiasta ja keisareista. En ole innostunut historiasta, mutta nyt rupesi tekemään mieli tietää enemmän Japanin menneisyydestä. Yritin kuuklettaa kirjoja, mutta ei löytynyt suomeksi. Niin innostunut en ole, että viitsisin englanniksi lukea. Yksi sinnepäin löytyi Minna Eväsoja Melkein geisha. Minähän olen kirjojen ostolakossa, mutta joskus voi olla hyvä ruveta rikkuriksi. Vielä ei näin käynyt. Mutta luulen, että piakkoin.
---
Siinä kuukletellessa törmäsin kirjaan, joka on hyllyssäni.


Kävin kaivamassa sen esiin ja aloin sitten lukea sitä.
---
Väistämättä rupesin ajattelemaan, miksi nimenomaan Japani kiehtoo minua. Minulla on tuttuja, jotka innostuu Amerikasta, Espanjasta, Saksasta, Kiinasta tai Intiasta, mutta jostain syystä minulle se on Japani. Päädyin pohdinnoissani siihen, että kyseessä on pelkistys, japanilaiset puupiirrokset, tanka ja haiku -runot, muodollinen kohteliaisuus, hyvät tavat. Luulisi, että minua kiehtoisi enemmän vaikka Intian värikylläisyys ja kiihkeä elämä, mutta ei. Tosin nykyjapani ei taida olla sitä, mistä tykkään, ainakaan kaikki sen piirteet.
---
Mutta siis näin minä luen kirjoja, enkä edisty niissä. Lisäksi luen useita kirjoja samalla kertaa (ja samalla tyylillä), kirjoja eri tilanteisiin. Kun Murakami on iso, luin matkalukemisena yhden Donna Leonin. Se olikin harvinaisen kiehtova juoneltaan. Käsitteli katolisen papiston ja lasten suhteita. 
 
 
Minullahan on tämä Donna Leon -maratoni meneillään tässä sivuvirtana (ja myös Outi Pakkanen -maratoni). Kaikki Leonin kirjat ei ole niin kiinnostavia, mutta tämä oli. Se kiinnostavuushan vaihtelee. On Murakameissakin eroja. Komtuurin surma on sieltä parhaasta päästä.
---
Yksi ystäväni sanoi, ettei hän voi lukea kirjoja, koska ei ole tarpeeksi aikaa. Hänen pitäisi lukea kirja kerralla, ilman pitempiä taukoja. Hän ihmetteli, miten minä pysyn juonessa mukana, kun luen vartin pätkissä ja vielä useita kirjoja kerralla. Kyllä minä pysyn. Kirjanmerkit on keksitty, jotta tietäisi, mistä jatkaa. Eikä minua haittaa palata kirjassa taaksepäin tai vaikka aloittaa kokonaan alusta, jos tipahdan kärryiltä. Kyllä minua se juonikin kiinnostaa sen verran, että muistan, mitä on tapahtunut. Tosin jälkikäteen en välttämättä osaa juonta kovin tarkasti kuvata. Monista aiemmin lukemistani en muista oikein mitään. Sehän on hyvä syy lukea kirja uudestaan. Sen minä kuitenkin muistan, oliko kirja sellainen, että se kannattaa lukea.
---
Nyt varmaan toivotte, että en enää ikinä kuvaa lukemisiani. Palaan siis normijuttuihin.
---


Aamulenkille lähdettiin lumisateessa.


Tiet oli jo aurattu ainakin urheilukentän ympäristöstä. Siellä on ahkeria ihmisiä töissä.
 

 Tien vierustoilta löytyi kuitenkin hankea pihtaroimiseen.


Lumikylpy piristää.
---
Saunakin piristää. Tilasin saunavuoron itselleni. Kun menin seuraavan kerran ulos, huomasin ilmoitustaululla uuden viestin. Siinä luki, että meidän saunat menee remonttiin kolmeksi kuukaudeksi.
---

Koravanhus näyttää taas aika pitrsakalta ja on elämää täysi.


japanilaistyylinen värimaisema

16 kommenttia:

  1. Koirapoika näyttää onnelliselta, hienoa!!

    Fiktiivisen puolelta voin suositella James Clavellia. Sho-gun(n.1400-lukua) ja Gai-jin(1800) ovat Japanista, muissa kirjoissa aasiaa yleensä. Taustatyö on tarkaa, historialliset faktat löytyy, päälle on vain vedetty se fiktio eli mielestäni paras tapa lukea historiaa.
    https://fi.wikipedia.org/wiki/James_Clavell

    Lukemistyylisihän on oikein hieno, hidas mutta ajatuksella lukiessa ja pysähtyessä miettimään tulet asiasta kylläiseksi monelta kantilta. Ja lukemisestasi saat kertoa jatkossakin.
    Jos totta puhutaan niin tuo sinun tapasi kertoa jotain ja vetää johtopäätös siitä kuinka me siihen suhtaudumme on hieman ärsyttävä. Mistä sinä tiedät miten ihmiset suhtautuvat kertomaasi, ensinnäkin jo siksi että me, sinun blogilukijasi, emme ole mikään homogeeninen joukko jonka voi määritellä reagoivan yhtenäisesti.

    Tämä kaikella ystävällisyydellä, ei kannata vetää hernepeltoa nokkaan tahi masentua ynnä muuta, kunhan kommentoin kun selvästi (ainakin lulen) sitä kaipaat.

    Perheetömän orvon elo on jotain jonka kuvitteleminenon hyvin hankalaa kun ei oikeastaan ole koskaan tavannut sellaista hlöä, sinä olet ainut ja sinustahan ei saa kuin pienen siivun blogista, pintaraapaisun, joskin kun pitkään on seurannut niin vähän syvenee, sehän riippuu siitä kuinka paljon jaat.

    Mutta se jo kertonee paljon että vaikka välillä poltan päreeni niin aina tänne takaisin tassuttelen, olet ihan hyvä sellaisenä kuin olet, kelpaat paremminkin kuin hyvin, hyvä ihminen.

    Hali sulle ja koirapojalle rapsuja sekä molemmille ihanaista viikonloppuaua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet kova poika päreiden poltossa ja minä olen hyvä ärsyttämään sinua. Ärsyynny rauhassa. Minä kirjoittelen, mitä kirjoittelen, jatkossakin. Ei kannata ottaa itseensä tai muihinkaan.
      Tuon Clavellin Shogun kuulostaisi hyvältä. Huono puoli on, että sitä on saatavana vain kovakantisena. En siis vielä ryhdy lakkorikkuriksi. Muita saisi pokkareinakin, mutta niissä aika tuntuu olevan liian tätä päivää.

      Poista
    2. Sho-gunista on tehty myös tv-sarja! Itselle paras on Tai-pan, sijoittuu Hongkongiin ja siihen ympäristöön, juuti silloin kun enkut vuokraa se sadaksi vuodeksi.

      Poista
  2. Teidän sanailuanne on sitten riemullista seurata. Mutta kirjoihin: Murakami on näköjään herättänyt peilaamaan omaa elämääsi. Se on hyvän kirjan merkki; aina niin ei käy. Minulla on aina yöpöydällä joku kirja menossa ja neuloessa kuuntelen äänikirjoja. Äänikirjoja on useampi auki ja niistä valitsen fiiliksen mukaan mitä kuuntelen. Olen myös antanut itselleni luvan jättää kirja kesken, jos siltä tuntuu. Jätätkö sinä ikinä kirjaa kesken, vai taisteletko sitkeästi loppuun saakka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sus' on minulle suuri ilo, ahkera lukijani ja kommentoijani, mikä on mukavaa. Jostain syystä häntä usein ärsytän. Varmaan ärsytän muitakin.
      En ole kait ikinä jättänyt kirjaa kesken. Joskus olen lukenut jotain, mikä ei yhtään kiinnosta, mutta yleensä joku on suositellut tai olen saanut lahjaksi. Mutta loppuun tietenkin. Itseasiassa totesin, että olen tuon Shoguninkin joskus lukenut. Voisin silti lukea uudestaan. Yhtään äänikirjaa en ole kuunnellut. Pitäisi varmaan joskus yrittää. Jossain tilanteessa ja jonkinlainen kirja voisi olla kivakin. Mutta pitäisi olla kirja, joka ei hirveästi laittaisi aivoja miettimään sivupolkuja.

      Poista
  3. Et ärsytä, sulla on kirjoittamisen lahja. Osaat hyvin kuvata lukemistasi. Ja muutakin.
    Minä olen kirjan tarinan ahmija, tuskin edes luen joka sanaa. Olen kyllä lukenut paljon, mutta en muista kirjojen tapahtumia. Jos satun lukemaan uudelleen, niin jossain kohtaa alkaakin tuntua kirja tutulta. Joskus joku kirjan lause tai virke pysäyttää ja koskettaa, kirjoitan sen sitten vihkooni.
    Mullakin taisi olla tuo Shogun, oliko siitä jopa 2.osakin. Tuli joskus kirjakerhosta.
    Donna Leonilta on varmaan paljon kirjoja, ei ihan heti lopu. Ehkä olen yhden tai kaksi lukenut. Ei tainnut herättää innostusta.
    Hienoa kun Koirapoika on piristynyt ja nauttii lumesta. Taitaa sitä tulla vielä lisääkin nautittavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kirjoittanut jotain hyviä lauseita ylös. Shogunia on yksi iso kirja tai sitten se kirjakerhon kaksi. Donna Leonissa Venetsia viehättää. Mutta,joo, parasta on tyytyväinen koira.

      Poista
  4. Ihan parasta olla ällöttävän tyytyväinen elämäänsä ♡ Tänään en ollut ihan parhaimmissa fiiliksissä, mutta iltaa kohti on olo ja elo ällöttävän jees :) Hyvää viikonloppua ♡

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Ärsyynnyn kaikesta ei-pragmaattisesta, saksalaisveri minussa huutaa järjestystä ja käytäntöä, toisaalta isän puolen herkkyys saa sitten katumaan kaiken maailman ärsyyntymisiäni, olet jo tainnut oppia että korvasta sisään ja toisesta ulos niin paras.
    Joskus toisaalta saatan ihan asiaakin korjata, tai jotain.... Se ja sama, Sus' ulvoo mammuttien keskellä, auouuu!!!

    p.s. jäi niin paljon typoja että piti uusia kommentti.

    VastaaPoista
  7. Ei suinkaan, kuvaa lukemisiasi useimminkin.
    Täällä on aina vierailtava, koska olet aito.

    VastaaPoista
  8. Vinkkinä Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin.
    Sekä siihen mutkan kautta liittyvä Tyynynaluskirja, joka tosin julkaistaan vasta vuoden päästä, mutta jonka Poika on jo ostanut ja minä varannut luettavaksi heti kun hän on sen lukenut.
    Musashi - kertoo Japanin feodaaliajasta. Enempää en siitä osaa sanoa kun ole itse sitä lukenut, mutta on tuolla Mursun yöpöydällä. Suosittelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pöllö. Kankimäki löytyy hyllystä. Kovasti tykkäsin siitä, kun luin. Saatan lukea uudestaankin.
      Tilasin antikkanetistä Musashin Maa, vesi, tuuli ja tyhjyys IlkanKirjasta, joka on antikkan.netin peruskauppani. Maksoi liikaa ja tuli ruvetuksi lakkorikkuriksi.

      Poista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.