perjantai 7. tammikuuta 2022

Innostuminen

 

Aamutuimaan joutessani (siis, koska en viitsi tehdä mitään niistä asioista, joita olisi syytä tehdä oman hyvinvoinnin ja muiden ilon ylläpitämiseksi) kävin lueskelemassa mm. Pöllönkolossa. Pöllö on innostunut. Innostus on kivaa. Minäkin olin joskus innostunut. Nyt innostus on hautautunut jonnekin kaappien uumeniin, piileksii nurkissa pölypallojen ja irtokarvakoirien joukossa. Innostus ei jaksa ryömiä esiin, koska se on syönyt itsensä palloksi, jonka heikot, ohuet, lihaksittomat raajaulokkeet sätkivät voimattomina. Keskellä palloa on synkänmusta sisus, joka painaa mieltä, raapii ilonriekaleita, levittää tomua ja tuhkaa. Yrittää lannistaa ihmispoloa. Mutta lannistuminen ei kuulu sanavarastooni. Aina noustaan. Sormet verillä kaivaudutaan poterosta ylös. Polvet ruvella kontataan elämässä eteenpäin. Tulee uusi aamu.
---
Ja pahimpia on aamut
joiden päättymistä ei näy
mä pelkään aina ne saa mut
ja niin lopulta käy
---
se sanoo: vuodet vähenee
varo ettei kaikki ohi mee
unelmat ei ketään joka päivä syötä
 
 

 Piti ihan kuuklettaa:
Innostuminen on tunne joka ennakoi, aikaansaa ja ylläpitää toimintaa. Kokijalleen se on yleensä mielihyvän sävyttämä elämys. Innostuminen on korkean virittyneisyyden tila. Fysiologisessa mielessä sympaattinen hermosto on aktiivinen. Kun sympaattinen hermosto aktivoituu, tarkoittaa se sitä, että energiaa kuluu. Innostuminen on elimistölle näin ollen stressitila, joka kuormittaa.
Haa! Stressitila! Ei hyvä!
---
Innostus on valtava myönteinen voima. Positiivinen, energinen tila, joka vie eteenpäin. Innostus on helppo nähdä ja ulkopuolisten helppo havaita. Innostus saa ihmiset luomaan uutta ja saavuttamaan tavoitteita. Innostus on eteenpäin vetävä voima, joka auttaa tarttumaan toimeen. Innostus tarttuu helposti muihin ihmisiin.
Höh! Nyt se muuttui myönteiseksi???
---
Innostumisella on vahva yhteys elämäntyytyväisyyteen. Innostunut ihminen on sisäisesti motivoitunut ja hänellä on energiaa ottaa asioista selvää. Innostus vie eteenpäin ja innokkaalla ihmisellä on halu kehittyä ja hakeutua myös epämukavuusalueelle.
Taidan pysytellä poissa epämukavuusalueeltani ainakin tänään.
---
Tehdäänpä testi. Tehkääpä tekin. 

Onko innostus minun luonteenvahvuuteni?

Ajattelet elämää mielenkiintoisena seikkailuna, täynnä mahdollisuuksia 
   * no, jooo-ooo ,kait, ainakin enimmäkseen, seikkailuna ainakin, eri asia, haluanko koko ajan seikkailla
Odotat innolla uutta päivää ja lähestyt tulevaisuutta myönteisesti odottaen 
   * odotanko??? innollako??? lähestynkö???
Energiatasosi ja mielialasi nousevat helposti erilaisista asioista 
   * energiataso tuntuu lähinnä laskevan, mieliala jatkaa heiluriliikettä
Näet elämässä paljon mahdollisuuksia 
   * tietenkin, mahdollisuuksia kaikkeen, aina, onko se sitten innostavaa???
Innostat myös muita ja saat innostuksen tarttumaan muihin 
   * yritä ainakin olla innostamatta, kenellekään halua mitään rasitteita...
Toimit ryhmähengen nostattajana
   * ryhmät ja henget pysykööt omissa oloissaan, ainakin ryhmähenget, muut henget saa kyllä tulla
---
Että sellainen lopputulema.
---
Kävin myös Lätissä lukemassa Possun mietteitä lapsuudesta ja innoistuksesta. Ystäväni kuukle sanoi asiasta seuraavaa: 

Miten tuen lapsen innostusta?

1. Autan lasta tunnistamaan häntä sisäisesti motivoivat tekemiset ja toiminnan
Auta lasta löytämään asioita, joiden tekemisestä hän nauttii ja innostuu. Lapsen vahvuuksien tunteminen auttaa näiden asioiden löytämisessä. Itseensä luottaminen ja vahvuuksien tunteminen ovat avainasioita oman innostuksen löytämiseksi.
2. Varaan aikaa innostavien asioiden tekemiseen
Lapsella täytyy myös olla aikaa niiden asioiden tekemiseen, joista hän nauttii. Innostuksen pitää saada kasvaa ja kukkia. Kun olet selvittänyt lastasi innostavat asiat, anna hänelle myös aika ja välineet sen toteuttamiseen, on se sitten piirtäminen, valokuvaaminen, pukuompelu, koodaaminen tai matematiikka.
3. Annan myönteistä ja kannustavaa palautetta
Kun lapsi ottaa edistysaskeleita sen äärellä, mistä on innostunut anna myönteistä ja kannustavaa palautetta. Tämä antaa lapselle kyvykkyyden tunteen ja lapsen innostus asiaa kohtaan säilyy.
Auta lasta selviämään myös niistä tilanteista, joissa lapsi ei ole saavuttanut tavoitteitaan tai saanut intoa tarttumaan toisiin. Lapsi voi tarvita tukea sen ymmärtämisessä, että kaikki eivät innostu samoista asioista ja oman innostuksen parissa voi jatkaa, vaikka muut eivät olekaan asiasta yhtä (tai ollenkaan) innostuneita.
4. Huolehdin lapsen terveellisistä elintavoista
Väsymys, vetämättömyys, levottomuus vähentävät lapsen energiatasoa ja estävät innostuneisuutta kasvamasta ja kukoistamasta. Jos lapsi tuntuu olevan innoton eikä mikään kiinnosta, kannattaa ensin miettiä onko arjen peruspilarit kunnossa? Saako lapsi tarpeeksi unta, ravintoa ja liikuntaa?
5. Annan lapsen ilmaista innostumista omalla tavallaan
Lapsen temperamentista riippuen innostuksen ilmaisu voi olla pieni, iso tai jotain siltä väliltä. Lapsi voi olla todella innostunut jostain asiasta, mutta aikuinen saa lapsesta irti vain hymyn ja pienen energian nousun. Toisella innostus taas näkyy lukuisina ”Jee”-huutoina ja megatrampoliinihypyillä. Nämä lapset voivat olla yhtä innostuneita, mutta heidän ilmaisunsa on erilainen. Anna lapselle vapaus ilmaista innostusta omalla tavallaan. Sanomalla ”Ole nyt innostuneempi”, ”Voisit nyt näyttää vähän innostuneemmalta” voit saada lapsen vetäytymään entistä enemmän. Lasta ei voi pakottaa ilmaisemaan tunteitaan vanhemman odotusten mukaisesti.
---
 
Elämän peruspilareihin taidan nyt ruveta satsaamaan
 

Taivaiden tuijottelu on aina tärkeää
 

 ja Koirapojan hyvinvointi


myös neuleohjeiden katselu virkistää joskus ja joskus myös neulominen.
---
Menen jatkamaan murjotusta ja palaan, kun elämä taas hymyilee... ja varmaan palaan vaikkei hymyiliskään.

 

 

10 kommenttia:

  1. Innostua vai lannistua - siinäpä pulma. Mutta viisaita ajatuksia innostumisesta.

    Katselitko tuota Niina Laitisen uusinta kirjaa? Mitä pidit?

    VastaaPoista
  2. On puuttunut innostus elämästä, ainakin tuntuu, että pitkäääään....Ehkä 2 vuotta...joskus on voinut pieniä aikoja vähän innostusta, johonkin edes vähän. Ennenkin tarvitsin jonkun Innostuksen (hurahduksen) johonkin joka talvi. Oli kaikkea neulomisesta ruokavalioihin...
    Kirjoitin viime syksynä joskus lapulle millaisia oloja on "nyt" tai silloin itsellä, en löytänyt lappua nyt.
    Jotenkin vaan koettaa tässä rämpiä. Päivät menee, mutta mulla on se pahin aika yöllä, noin klo 1-3 maissa, kun ei nukuta, vaikka mitä tekis.
    Jos aamulla herää niin hyvä! On nukkunut ja Herää..Jee..taas yksi yö mennyt. Aivan kuten Auswitchin tatuoijassa luki; Jos heräät aamulla, tulee hyvä päivä!
    Mutta on hyvä kun ei enää tarvitse lapsia innostaa, kun ovat jo aikuisia.

    VastaaPoista
  3. Innostukseen minä tarvitsen jonkin Projektin mitä toteuttaa tai Haasteen, muuten laiskuus saa jäämään sohvaan lepäilemään. Yritän aktiivisesti pitää puikot liikkeessä ja ulkoiluttaa itseäni mihin auttaa hauska Retki-haasteesi, kiitos siitä! Nyt kun minnekään kulttuuririentoon ei pääse, täytyy viihdyttää ihan itse itseään. Kävin siis kirjastoretkellä. Tänään kannatti taivaita tuijotella, aurinko paistoi ja lumi kimalsi!

    VastaaPoista
  4. Tuossa Ninan kirjassa on useampikin malli, joiden tekeminen kiinnostaisi, lähinnä kirjoneuleita. Pariisin taivaan alla Ranskan ystävälle, Pieni merenneito mummotettavalle, Tulilintu itselle, mutta aivan erivärisenä, Satulinna jollekin vähän fiksattuna. Enpä tiedä, tuleeko mitään tehdyksi näistä, mutta varmaan jotain muuta esim. Tuhansien järvien maa. Kyllä minusta kaikki mallit on sellaisia, joita olisi kiva tehdä. Eri asia, tuleeko tehdyksi. Entisissäkin kirjoissa on jotain, mitä olen suunnitellut.

    VastaaPoista
  5. Kaikki stressi ei ole pahasta, vain se ylimäärä kun ei enää jaksa.

    Minähän nyt intoudun milloin mistäkin, innostuminen on mun persukauraa. Tosin saisi kestää vähän pidempään niin saisi useamman asian vietyä loppuun. Mutta siis, lets intoillaan!!

    Oli kysymysmerkkejä tuossa että näet mahdollisuuksia... Jos on lannistunut niin ei välttämättä näe niitä mahdollisuuksia mistä edes innostua eli ne on innostumisen perusaineita ne mahdollisauudet joita näkee.

    VastaaPoista
  6. Toivottavasti roskaa ei tule enempää, ettei tartte laittaa kommenttivahvistusta.
    Sus' ei ole roskaa vaan tuo edellinen.

    VastaaPoista
  7. Sinä Repu innostat minua moneenkin asiaan - minun vikani, monen muun vian ohella, on se, että innostus hiipuu kovin nopeasti.
    Mutta sinun ideat, milloin linnut, milloin lukeminen, monet neulemallit ja yleensäkin valmiit neuleesi, ja moni muu asia, saavat minutkin innostumaan.
    Niin moni asia viimeisten vuosien aikana on kuitenkin saanut muistamaan sen, ettei asioiden kesken jääminen ja uusien aloittaminen olekaan ollenkaan pahasta.
    Jokainen meistä elää, niin kuin milloinkin hyvältä tuntuu. Innostutaan kun innostuttaa ja ollaan vaan, kun siltä tuntuu.

    VastaaPoista
  8. Hei Repu
    Kirjoitit, että et pääse kommentoimaan blogiini. Kokeiletko vielä ja kerro ihmeessä, minkälainen este siihen tulee.
    terveisin
    Puikoillanikin

    VastaaPoista
  9. Kuka sitä nyt jatkuvasti jaksaa tai pystyy olemaan innostunut. Mutta tämä oli kyllä hyvä postaus, pikkuisen repeilin "Onko innostus minun luonteenvahvuuteni?"vastauksillesi :D

    VastaaPoista
  10. Sorry, Pöllö. Ei ole tarkoitus saattaa ketään kiusaukseen innostua. Villasukalle kiitos. Hyvä tietää, että uppoaa.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.