perjantai 17. maaliskuuta 2017

Aurinkoinen menneisyys - sateinen nykyisyys


Pari aurinkoista päivää ja viides osa 100linnusta kasassa. Kuvassa eiliseltä muutamia laulujoutsenia vetisellä pellolla. Toki tämä vaikeutuu koko ajan, kunhan yleisimmät linnut on bongattu. Mutta vielä on tulossa niitä helppoja. Tänään tosin sataa siihen malliin, ettei mitään bongauksia ole luvassa. En ole laskenut äänihavaintoja tuota yhtä pöllöä lukuunottamatta, koska olen niin epämusikaalinen, että harvoihin ääniin pelkästään voin luottaa. Kaikista muista on siis näköhavainto ja kaikki on itsemääritettyjä. Olen toistaiseksi vältellyt yleisiä linturetkiä, kun haluan listata vain oikeasti tunnistamiani. Mutta voipi olla, että mieli muuttuu. Tilanne tällä hetkellä:

  1. varis (ke 8.2.)
  2. talitiainen (to 9.2.) 
  3. puukiipijä (pe 10.2.)
  4. käpytikka (la 11.2.) 
  5. mustarastas (la 11.2.) 
  6. sinitiainen (ma 13.2.)
  7. varpunen (ma 13.2.)
  8. harakka (ma 13.2.) 
  9. palokärki (ti 14.2.) 
  10. hiiripöllö - Aulikin kanssa, ääni (20.2.)
  11. pulu (25.2.)
  12. naakka (1.3.) 
  13. räkättirastas (5.3.) 
  14. kanadanhanhi (15.3.)
  15. merihanhi (15.3.)
  16. töhtöhyyppä (15.3)
  17. kiuru (15.3.)
  18. laulujoutsen (15.3.)
  19. telkkä (16.3.)
  20. sinisorsa (16.3.)
  21. pikkuvarpunen (16.3.)
  22. keltasirkku (16.3.)
Remonttimies makkarissa puuhastelee antennirasiaa paikalleen. Olkkari on jo valmis, joten eiköhän täm kevätsiivouskin tule tänään päätökseen. Tuo remontti kummasti nopeutti hommaa. ja huomasin myös olevani netti- ja telkkaririippuvainen, kun jouduin hetken pärjäämään pelkän kännyn varassa. Nyt taas pelittää, kuten huomaatte.

Viikonloppuna on vaihteeksi mummoilua. Voi olla, että koko viikonloppu vierähtää siellä tai sitten vain osa.

MUOKS! Keskikehosta:
Kävin lukemassa Jagulaarin mietteitä keskikehosta ja tuli mieleen yksi ihminen, pieni vanhahko pallomainen mies. Hän esitteli kerran Horse Showssa hevostaitoja. Hän ei päässyt omin avoin hevosen selkään vaan hänet työnnettiin sinne. Kun hän istui satulassa, hän näytti aivan pyöreältä pallolta. Niin massiivista mahaa en ole koskaan ennen enkä jälkeen nähnyt hevosen selässä. Mutta kukaan ei katsonut tai edes ajatellu mahaa, kun hän rupesi hyppäämään esteitä. Hetken hän ratsasti ympyrää, kuunteli hevosta ja hyppäsi. Hän kävi läpi useamman hevosen. Jokainen teki täsmälleen, mitä piti. Hypyt olivat täysin puhtaita, tasapainoisia. Ja se miespallo istui horjahtamatta, nykimättä, kiskomatta. Näytti, että hän ohjaa hevosta pelkän ajatuksen voimalla. Hän on paras ratsastaja mitä koskaan olen nähnyt. Eli ei sillä mahan koolla ole tekemistä sen kanssa, millainen ihminen on.

14 kommenttia:

  1. Mahtava bongauslista! Me seurataan vierailijoita ruokintapaikalla ja pöntöissä. Yksi pönttö siirrettiin alemmaksi ja tyhjennettiin. Sisällä oli paksu kerros sammalta, sitä löytyy pihasta ja pesäkuoppa siinä. Katolla on tervapahvi ja se on suosittu vierailukohde lintusilla ympäri vuoden. Nyt odotamme seuraavaa sisustajaa.

    VastaaPoista
  2. Tunnet kyllä paljon lintuja! Jäin oikein miettimään, että pitäisikö itse listata ihan vaan tässä kotona, että mitkä linnut sitä tuntisi jos ja kun näkisi ja kuulisi - en tiedä saisinko noin pitkää listaa aikaiseksi.
    Meillä on kyllä autossa lintukirja, ihan sitä varten, että voidaan tarkistaa mikä lintu on kyseessä, jos nähdään joku outolintu.

    VastaaPoista
  3. Possupa näki eilen yhen linnun, mikä puuttuu listasta ; fasaanin. Muuten lintuja on kuulunut enemmän kuin näkynyt, eikä Possu yleensä tunnistais vaikka näkiskin.

    VastaaPoista
  4. Minä olen huono tunnistamaan lintuja, aika liudan sinä olet bongannut niitä. Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  5. Yhtenä kesänä Possu oli metsälaavulla retkeilemässä, kun alkoi kuulua kännykän värinä-ääntä. Possu tarkisti oman kännykkänsä, se ei soinut. Ei myöskään retkikaverin kännykkä. Oliko joku unohtanut kännykkänsä laavulle? Possu ja retkikaveri penkoivat joka paikan, mutta ei löytynyt. Sitten jossain välissä toinen hoksasi,että se onkin lintu! Ja googlettelemalla selvisi, että se on kaulushaikara. Tunnistaa Possu nyt ainakin yhden linnun äänen! (jos ei sekota kännykkään)

    http://www.suomenluonto.fi/sisalto/videot/lintukaraoke-kaulushaikara/

    VastaaPoista
  6. Kyllä minun pitäisi tuntuea enemmänkin, kun olen moiseen koulutuksenkin saanut. Epämusikaalisuus häiritsee tuota äänitunnistusta vaikka jotain ääniäkin jo nykyisin voin sanoa tietäväni.
    Possuhan on ihan pro. Fasaanit on viime vuosina olleet täällä vähissä ja kaulushaikaraa en ole tainnut ikinä nähdä. Että kyllä minulla on paranatamisen varaa.

    VastaaPoista
  7. Täällä kyllä hyppii fasaaneja tuon tuosta tiellä. Eikä Possukaan kaulushaikaraa nähnyt, kuuli vain.

    VastaaPoista
  8. Pöllö näkee fasaaneja useinkin kun käy A-nopilla, mutta hän asuukin maalla.
    Ja kaulushaikaran kuulee usein, kun on Tunturiruipelon seurassa melontareissuilla, vaikkakin nykyään vaan rannalla ruikuttamassa.

    Lapsena kuuntelin usein taivaanvuohta, maalla kun asuin, siellä se jossain lähellä asusteli. Sitä ei nykyään juuri missään kuule - saati näe. Mainitsin sen siksi, kun sillä on niin erikoinen ja tunnistettava ääni :)

    AM:n kanssa käydään silloin tällöin (ennen useammin) autoajelulla ja varsinkin kevään vaihtuessa kesäksi etsitään töyhtöhyyppää. Sitten kun AM on omin silmin nähnyt töyhtöhyypän - ei siis riitä että minä näen sen -, voi sanoa, että NYT on kesä :D

    VastaaPoista
  9. On Possu taivaanvuohen äänenkin aina joskus kesällä kuullut.

    VastaaPoista
  10. Nyt kun oikein tässä rupesi miettimään näitä lintuja; että mitä tunnistaa näöstä, mitä äänestä ja mitä on nähnyt, kun joku - lähinnä se Tunturiruipelo - on näyttänyt, niin onhan noita vaikka mitä :D

    Sinne Äitille ja Tunturiruipelollekin kun menee, niin syksyisin on aina matkalla yhdellä pellolla satoja kanadan- ja/tai valkoposkihanhia. Siinä on välillä tien laita täynnä autoja kun ihmiset pysähtyy kuvaamaan niitä :)

    VastaaPoista
  11. Minä kuulin viime tiistaina naakkojen ääntä monta tuntia. Ei, en tunnistanut ääntä naakkojen jutusteluksi, vaan kanssakuuntelijat informoivat minua.

    VastaaPoista
  12. Meillä on joutsenet pitäneet meteliään jo jonkin aikaa. Asumme merenlahdella, joka on joutsenten suosima levähdyspaikka muuttomatkoilla. Parhaimmillaan joutsenia on useita satoja kerrallaan siellä ja meteli on aikamoinen.Näkynä upea, mutta kuultuna kamalaa.

    VastaaPoista
  13. Kaikien siis kannattaa ruveta tarkkailemaan lintuja, kun kerran on jo monta lajia hallussa.

    VastaaPoista
  14. Repu on aina yhtä kannustava.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.