sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Vapaa elämä


Edellisen postauksen kommenteista tuli mieleen "vapaa elämä". Siihen sitten jumituin miettimään vapautta. Miten vapaus määritellään? Kuka määrittelee, kuka on vapaa? Onko vapaus kiinni aidoista, porteista, rajoista? Onko tervapääsky aamutaivaalla vapaa? Olenko minä vapaa, kun en käy töissä? Joten vaihteeksi kilpailu kaikille:

Määrittele vapaus käsitteenä ja kerro kuka tai mikä on vapaa ja milloin.

Paras (siis minua eniten miellyttävä) selitys palkitaan elämäntapaoppaalla ja ohjeilla. Aikaa muokata mielipiteitään on juhannukseen asti, joten älkää kiirehtikö. Vapaus on vakava asia.

 

Nukun pitkiä öitä, viime yönäkin yli yhdeksän tuntia. Herään useimmiten päänsärkyisenä, ylösnousu ei innosta. Onneksi ensimmäinen näky, kun silmät avaan, on aina kaunis. Nukun ikkunan vieressä, verhot auki, jotta näen ulos. Sieltä näkyy taivasta. Sisustukseni on aina määräytynyt sen mukaan, että sängystä on nähtävä ulos.

Nyt istun aamukahvilla ikkunan ääressä ja katselen, kun tervapääskyt tanssivat kauniiden harsopilvien keskellä. Tulee kauni, lämmin päivä. Mietin, jaksaiskohan Koirapoika lähteä pitemmälle retkelle, mutta ehkä sittenkin vietän päivän kotona.

Aika menee aatellessa, päivä päätä käännellessä.


Kuka kertoisi minulle mitä ja missä. Missä tiedän kyllä itsekin, kun eilen täällä piipahdin, mutta että, mitä. Kertokaa. Kortittelen tietäjää.


Sunnuntai 10.6.2018 klo 9:45

Tasaisen vihreänä jatkuu sunnuntait. Kenttä kyllä kuivuu ja kellastuu ja alkaa kalliolla olevat puutkin nuokkua vähän surullisesti. Mutta kesä on aika tasainen näkymiltään. Aurinkoa, aurinkoa, aurinkoa.

23 kommenttia:

  1. Sus' ei halua elämänohjeita kun noin lakonisesti vastaa?
    Tuon tapahtuman suhteen olin pannut toiveeni Suteen, kun ajattelin, että miehenä on kaikesta kisailusta selvillä.

    VastaaPoista
  2. Nääh, kunhan tiivistin=) Olen oikeasti tuota mieltä, vankilassa todeksi huomattu.

    VastaaPoista
  3. Possulla vapaudesta tulee mieleen hetkiä lapsuudesta. Ensimmäisenä kesäloman alkaminen. Possu muistaa ihan täsmälleen sen mäen, mitä pikkupossu pyöräili kovaa vauhtia todistus laukussa kotiin, mielessä riemu ja uskomaton VAPAUDEN tunne!! Kouluvuosi ohi, ja edessä ihana pitkä kesä, ilman koulua!!
    Siitä kesästä tulee mieleen myös kesäyöt leikkikavereitten kanssa teltassa kotipihalla tai leikkimökissä. Siihen liittyvä jännittävä yöllä yöpaitasillaan hiippailu pitkin kyliä, kun vanhemmat nukkuivat. Siinä salaisessa hiippailussa oli myös oma vapauden tunteensa.

    Aikuisena vapauksia on enemmän. Kukaan ei estä suurta possua hiippailemasta yöpukusillaan pitkin kyliä. (Joskin lievää hämmästystä se voisi herättää.) Jotenkin se ei vaan enää innosta ;) Suurta vapautta on myöskin yksin itsenäisesti asuminen. Saa olla kuin Peppi Pitkätossu, mutta sekään ei tunnu yhtä hienolta kuin lapsena ajatellen. Luultavasti aikuinen tekee itse itselleen niitä rajoitteita, ja siitä syystä sen vapauden riemun on hetkittäin tuntenut vain lapsena.

    Vapaus on vähän suhteellista myös sen mukaan, mihin verrataan. Vapaita ollaan kaikki orjiin verrattuina, mutta silti jokaisella lienee jotakin rajoittavia asioita, tekijöitä, velvollisuuksia.

    VastaaPoista
  4. Vapaus on asia,jota useat filosofit ovat pohtineet kautta aikojen, joten pystytäänköhän me parempaan :D Kirjallisuudesta varmasti löytyisi paljon aiheesta, ja niiden mukaan vapaus on sitä, ettei ole minkäänlaisia rajoitteita.

    Oikeasti lähes vapaa voisi olla vain tyrannimainen koko maailman hallitsija, joka voisi olla noudattamatta kaikkia sääntöjä ja muu maailma tekisi, kuten hän haluaa. Mutta oikeasti hänkään ei olisi vapaa, sillä luonnonvoimille hänkään ei voisi mitään, ja ne rajoittaisivat hänen toimiaan aina välillä.

    Minä luulen, että vapaus on ainakin jotakin sellaista, että mitä enemmän sitä tavoittelee, sitä vapaudettomammaksi itsensä tuntee, kun tietoisesti tajuaa kaikki rajoitteet.

    VastaaPoista
  5. Minä kyselenkin teidän mielipiteitä ja ajatuksia. En etsi absoluuttista totuutta vaan pientä phdiskelua.

    VastaaPoista
  6. Mä luulen, ettei se koko maailman tyranni hallitsijakaan olisi vapaa, vaan koko ajan olisi pelko vallankaappauksesta ja joka paikassa turvamiehet ympärillä. Ei puhettakaan, että voisi/uskaltaisi lähteä yksinään vaikka metsään vaeltamaan. Oikeasti hän olisi itsekin oman valtansa vanki.

    VastaaPoista
  7. Maailman tyrannihallitsija olisi kuitenkin vain omien pelkojensa vanki, ja hänen vapaudentunteensa riippuisi vain siitä, miten hän tuota pelkoaan käsittelisi.
    Taidanpa siis olla Sus'in kanssa samaa mieltä, että vapaus on mielentila :D Vaikka on fyysisesti rajoitettu, riippuu vapauden kokemus siitä, miten fyysisiin rajoituksiinsa suhtautuu.

    VastaaPoista
  8. Tykkään Possun vastauksesta, jossa vapaus konkretisoituu polkupyörällä hurjasteluksi ja öiseksi hiipparoinniksi. Niin hienoa kuin tuollainen filosofinen mietintä onkin, siinä tuntuu enemmän kahleiden kalina, enemmän se, mitä vapaus ei ole. Pyytäisin lisää vapautta mukaan vastauksiin. Saga ja Sus' kerokaa, miten se mielentila ilmenee.

    VastaaPoista
  9. Vapautta ei ihmisellä voi olla ilman vastuuta, näitä kahta ei voi eroittaa ihmisen elämässä. Jos otat vastuun tekemisistäsi, saat olla vapaa.

    Tämä koko kysymyksen asettelu on haihattelua. <mikä on vapaus? Jos sitä ei sido mikään, se on vain sana mikä ei merkitse yhtään mitään.

    Vapaus on sitä, vapaus on tätä. Ihan paskaa pohdintaa! Vapaus ilman sitomista velvollisisuuteen tai varsinkin vastuuseen on vain sana.

    Ja sanojahan on.

    VastaaPoista
  10. Vapaius on mahdollisuus pohtia vapauden määritelmää.

    VastaaPoista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  12. Onhan se kaunis ajatus,että vapaudesta seuraa myös vastuu. Käytännössähän näin ei ole, vaan riittävällä rahamäärällä saa vastuuvapauden ihan mistä tahansa. Monopoliasema näyttää myös tuovan mukanaan vastuuvapauden (tietysti monopoliasema yleensa tarkoittaa myös suurta määrää varallisuutta, joten kumpi tässä nyt sitten on syy kumpi seuraus?). Laeista myös löytyy porsaanreikiä, joita hyväkseen käyttämällä voi vapautua ainakin lakien määrittelemistä vastuista. Ja on selvästi yleisesti hyväksyttyä hankkia mainetta ja mammonaa eettisista vastuista ja velvollisuuksista välittämättä.
    Vapaus ei siis millään tavalla ole sidottu vastuuseen tai velvollisuuteen, vaikka se olisikin hyvin ylevä ajatus.

    VastaaPoista
  13. omasta vastuustaan itseelleen ei voi vapautua millään määrällä rahaa! Jajos Possua ärsyttää ajatus nmiin sit ärsyttää Suutakin perkele! Nimittäin se että mikä siinä ajatuksessa on väärää?
    Se että ihiminen vastaa teoistaan ja sanoistaan, sillehän perustuu koko yhteiselo. Kaikki on sopimuksia joihin molemmat osapuolet sitoutuu ja ihan vain sen sanan voimalla. Niistä voi luistaa ihan miten paljon tahtoo ja löytyy ne edestään. Yksin.
    Ja Saga, jos vapaus ei sitoudu vastuuseen se on jotain ihmeellistä ja uutta mistä en ole koskaan kuullutkaan. kaikki asiat sitoutuvat toisiinsa, sitä sanotataan ihmisen elämäksi.

    VastaaPoista
  14. Ja sitäpaitsi, ilman yleviä ajatuksi ja pyrjeitä olemme vain koiralauma tappelemasta luusta ja vahvin voittaa.

    VastaaPoista
  15. Sus' kiihtyy helposti :)
    Vastuun liittyminen vapauteen on kaunis periaate, mutta silloin vapaus on jotain ihan muuta kuin se, mitä pikku Possu tunsi kesän alussa, jotain vakavampaa, synkempää. Edelleen kannatan Possun kevyttä, riemullista vapautta.
    Kannatan enemmän sitä, että vapaus on mielentila kuin, että vapaus on filosofinen käsite. Vapaus on tietenkin myös filosofinen käsite, mutta vapauden voi määritellämonin tavoin, kukin tavallaan.
    En usko, että sitä vapautta, mitä minä ajattelen, voi ostaa rahalla. Jotain vapautta voi ostaa ja sen seurauksena voi tuntea myös riemullista vapautta.
    Vastuukin on kovin yksilökeskeinen, eivätkä ylevät ajatukset ja pyrkimykset ole kaikille samoja.

    VastaaPoista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Vapautta voi miettiä niin monelta tasolta ja suunnalta, ettei yhtä oikeaa vastausta taida olla.
    Possun tavoin yksilötasolla henkilökohtaisesti olen tainnut tuntea itseni vapaimmaksi silloin, kun olen tuntenut itseni vapaaksi vastuusta; esimerkiksi kun lapset olivat pieniä ja kun joskus todella harvoin sain jäädä aamulla sänkyyn ja voin luottaa siihen, että joku muu kantaa vastuun ja hoitaa lasten aamutoimet. Eli vapaus ja vastuu/velvollisuus eivät tosielämässä kuulu yhteen, vaan asia näyttäisi olevan ihan päinvastoin.

    VastaaPoista
  18. Sus suuttui? Possu on pahoillaan, jos on loukannut kommenteillaan. Se ei ollut tarkoitus. Eikä Possu tarkoittanut että suden kommenteissa mitään väärin olisi. Asioissa on aina monta puolta ja nää on vähän samaa kuin kinastelisi siitä mikä väri on paras. Eli kaikki voi olla oikeassa.

    VastaaPoista
  19. Ei Sus' sinulle suuttunut Possu. Sai varmaan vain kyllikseen bloggailusta. Tai suuttui minulle, tuosta sus siunatkoon vitsailusta. Toivotaan nyt vain, että Sus' taas palaa.

    VastaaPoista
  20. Kukaan todella vapaa ei sääli itseään, siinä oma mietteeni vapaudesta:) Hyvä aihe.

    VastaaPoista
  21. Ihan ensimmäisenä lainaan tähän Kassu Halosen ja Vexi Salmen Irwinille tekemän laulun sanoja, jotka ovat äärettömän kauniit. Itse biisin voi käydä kuuntelemassa vaikka juutuupista:

    "Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
    Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
    Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus
    On vapautta kuunnella metsän huminoita
    Kun aamuinen aurinko kultaa kallioita
    Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
    On vapautta valvoa kesäisiä öitä ja katsella hiljaisen haavan värinöitä
    Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
    Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
    Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
    Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus
    On vapautta istua iltaa yksinänsä
    Ja tuntea tutkia omaa sisintänsä
    Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
    On vapautta vaistota viesti suuremmasta
    Ja olla kuin kaikua aina jatkuvasta
    Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
    Maailma on kaunis ja hyvä elää sille jolla on aikaa ja tilaa unelmille
    Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus"

    *************
    Vapautta on se, että voin katsella olohuoneen ikkunasta kun aurinko laskee ja siirtyä sitten keittiön pöydän ääreen odottamaan ja katselemaan kun se nousee uudelleen.
    Vapautta on se, että voin lähteä kävelemään paljain jaloin ulos märälle nurmikolle sateeseen - välittämättä siitä, mitä naapurit ajattelee.

    Vapautta on se, että voin itse valita ystäväni, ihmiset keiden kanssa seurustelen.
    Vapautta on se, että minulla on lupa sanoa kyllä tai ei.
    Vapautta on se, että saan olla MINÄ.





    VastaaPoista
  22. Hienoja kommentteja. Hienoja mielipiteitä. Ja niin ihana laulu :)

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.