keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Katson taaksepäin

 

Siellä ei todellakaan näy kiskoja. Tänä vuonna en matkustellut, en junalla

en laivalla

enkä edes lentävällä lautasella. 

Kotona pysyttelin, koronaa paossa. Mitä siis muistan tästä vuodesta?

Parhaiten muistan ne joutilaan hitaat kesäaamut, kun istuin aamupalalla parvekkeella katsellen tervapääskyjen lentoa. Sylissäni oli kirja, jota tuskin luin. Pöydällä oli kynä ja vihko. Jotain ehkä kirjoitin. Enimmäkseen vain katselin taivasta ja annoin ajatusten lentää, tuntikausia. 

Joskus sentään luinkin. Vuoden aikana luin 10 073 sivua, jotka jakaantuivat 27 kirjaan. Ei siis kovin paljon, mutta jotain. Enhän minä muuten näitä näin tarkkaan muistaisi, mutta sain jouluna 2019 Possulta hienon lukupäiväkirjan. Tämä osoittaui niin hyväksi ideaksi, että otan ensi vuodeksi yhden muistikirjoistani elokuvia varten. Ensi vuoden lopussa tiedän siis myös näkemäni leffat.

Kirjoja myös ostin, tuhottomasti. Ajattelen, että josko tänä vuonna hillitsisin. Kun kotona nyhjötin, oli näppärää tilailla kirjoja netistä. Ja kun oli niiin hyviä tarjouksia, alea alen perään. Nyt niitä pinoja on kaikkialla. Kunhan tässä ensi vuoden puolella saan taas hyllyni kuosiin, voisin harkita tyytyväni siihen, mitä on. Lukemisesta ei kyllä tule puutetta. Ja ainahan voin toivoa kirjoja lahjaksi. On jotain sarjojen aloituksia tuolla lukemattomissa.

Toki minä myös neuloin, vaikkakin kovin vähän edelliseen vuoteen verrattuna. Tässä vuoden viimeiset sukat langanjämistä. Kulutin lankaa 4 kg 589 g ja sain siitä määrästä tehdyksi 22 paria sukkia, 3 paria kintaita, 1 parin kynsikkäitä, 4 paria rannekkeita, 1 pipon ja joitain nukenvaatteita. Mutta lankakilot eivät suinkaan vähentyneet, vaikka yritin jaellakin lankoja sinne sun tänne. Taisin ostaa enemmän, koska lankaa on vuoden lopussa  23 kg 852 g eli 615 g enemmän kuin vuoden alussa.

 Lankaelämäni siis muistan, mutta ostin silti itselleni joululahjaksi lankojen seurantakirjan.

Tähän vuoteenhan mahtui myös tautia, kuumetta, kipua. Jalat temppuili kuukausikaupalla. Tutkittiin ja syynättiin, mutta varsinaista syytä ei löytynyt. Kesän korvalla oli raju kuumejakso. Siihenkään ei syytä löytynyt, vaikka sitäkin tutkittiin, kuvattiin, verta valutettiin kymmeniin putkiin. Ainoa tulos kaikesta oli, ettei ole koronaa - tai ainakaan ei tullut positiivista tulosta testeistä. Oman osani julkisesta terveydenhuollosta taisin kyllä käyttää. 

Kuume oli aika outo, koska yleensä minulla ei lämpö nouse vaikka kuinka tuntisin itseni sairaaksi. Työaikaan se oli rasita, kun ilman kuumetta ei  saanut jäädä kotiin sairastamaan. Nyt sitten yhtäkkiä lähelle neljääkymmentä. No, antibiootti auttoi. Mutta vetämätön, uupunut olo oli kyllä pitkään. Kuumeen myötä - tai sen rinnalla - jalat äityivät tosi pahaksi. Kävely ei oikein millään onnistunut, eikä yöllä saanut säryiltä nukutuksi. 

Yhtä mystisesti kuin kaikki alkoi, kaikki myös hiipui pois. Nyt nukun hyvin, jalat on ok eikä kuumeesta tietoakaan. Hyvä näin. Vähän kyllä välillä mietityttää, mikä minua vaivasi. 


 Viime uutena vuotena yllätin ainakin itseni. En tehnyt mitään julkisia uudenvuodenlupauksia. Ja niitä eijulkisia en onneksi muista. Enpä taida nytkään lupailla mitään julkisesti, mutta jotain yritystä ehkä kuitenkin. Niistä onkin parempi olla puhumatta julkisesti.

Mutta jotain pientä uutta kaivataan. Eikös laihdutuskuuri kuulu aina vuoden alkuun ja tipaton tammikuu, vai kuinka? Minä voisin aloittaa lankalaihiksen määräämättömäksi ajaksi. Helmikuussa on synttäreitä, mutta olen jo aikoja sitten niihin neuleisiin langat ostanut, joten katsotaan, miten pitkään jaksan tyytyä jo oleviin lankoihin. Jossain vaiheessahan ne kaikki muutkin laihikset hiipuvat pois huomaamatta. Yritän kuitenkin muistaa mainita, kun tämä laihis murtuu. Tipaton saa nyt olla miten on.

Tänään ja huomenna sitten teippaan ikkunoiden eteen täkkejä ja vilttejä, kasaan vielä kaikki tyynyt esteeksi ja toivon, että selvitään hengissä uuteen aamuun. Josko nuo peitot vaimentaisivat ääniä. Päivällä lenkkeillään paljon, jos voidaan eli jos ihmiset kykenevät pitämään näppinsä erossa räjähteistä. Alkuillasta Koirapoika saa ekan rauhoittavan annoksen ja myöhemmin lisää. Telkkari ja radio pitävät naapuruston hereillä, puhelin on äänettömällä. Toivon mukaan Koirapoika nukkuu, koska nykyisin se ei unen läpi kuule paljon mitään. Ja minä yritän teeskennellä stressitöntä, koska Koirapoika reagoi tietenkin minun mielialoihin. Eli palataan sitten aikanaan uuteen vuoteen.


 Nyt sataa vettä reippaasti. Sulattaa noita kinoksia. Minä niin toivon, että huomennakin sataisi ja tuulisi, myrskyäisi kunnolla. Se hillitsisi rakettien pamauttelua. Jos edes menisivät kauas, mutta perinteisesti ihan meidän talon nurkalla paukkuu. Joskus on kipinöitä lentänyt ikkunaankin.

mutta

Hyvää vuodenvaihdetta kaikille. Juhlikaa te, jotka voitte,´.

Ja parempaa uutta vuotta meille kaikille!

11 kommenttia:

  1. Minäkin hankin tuollaisen neulepäiväkirjan jo syksyllä, mutta ajattelin aloittaa sen vasta ensi vuonna. Katsotaan, miten pitkään jaksan sitä täyttää. Nytkään en jaksa punnita... ihailen aina heitä, jotka pitävät tarkkoja tilastoja erilaisista asioista. Toivoin teille huomiseksi oikein kurjaa, sateista ja tuulista säätä, paistaakin aurinko vasta ensi vuonna! Saukkis
    P.s. Kauniit sukat ja selvästi pari.

    VastaaPoista
  2. Komeat langankulutustlastot ja luettujen kirjojen määrä. Minäkin joskus kauan sitten kirjoitin muistiin kaikki neuleeni, löysin sen tilaston joulusiivouksen yhteydessä, silloin ei ollut vielä blogia. Eipä sitä tahdo muistaa mutä kaikkea on tehnyt, ellei jokin muistiinapno sitä kerro. Oikein turvallista ja mukavaa vuoden vaihdetta!

    VastaaPoista
  3. Minulla ei ole päiväkirjaa, mutta suunnitelmia on tulevalle vuodelle...Ja kahden pojan äitinä huominen on tärkeä päivä, siihen säästetty viikkorahoja... ei omassa lapsuudessa, kun sai papaatteja joka päivä kaupasta. Pyydämme anteeksi.Pyrimme pommit ampumaan nopeasti ja ajoissa omalta pihalta, yöllä nukutaan. Stressitöntä vuodenvaihdetta kumpaisellekin! AnneAnonyymi

    VastaaPoista
  4. Ei matkusteltu, ei vierailtu, ei lennelty. Tämä vuosi jää kyllä koko maailman muistiin aivan erilaisena kuin mikään.

    Viranomaiset yrittävät saada ihmiset ottamaan uuden vuoden juhlinnan rauhallisesti ja jättämään varsinkin raketit paukuttelematta, että sairaaloihin ei tulisi rakettivammapotilaita. No, tämän päivän lehdessä luki, että rakettikauppa on käynyt vilkkaampana kuin koskaan. Mikseivät ne ihmiset usko?

    VastaaPoista
  5. Minä sain joululahjaksi tuon Neulepäiväkirjan. Aloitan vuoden alusta sen täyttämisen. Tosin olen tänä vuonnakin kirjannut lankaliikenteeni ja kaikki projektini. Teen myös Ravelryyn oman projektisivun jokaisesta käsityöstäni. En ole vielä laskenut uusia ja käytettyjä lankoja. Luulen kyllä, että joulukalenteri toi niin paljon uusia lankoja, että uudet langat ylittivät neulomani grammat.

    Meille tulee huomenna vanhin tytär koirineen raketteja pakoon. Hänen belgianpainenkoiransa pelkää pauketta. He olivat meillä myös vuosi sitten ja hyvin meni.

    Toivon sinulle ja koirapojalle mahdollisimman hiljaista ja rauhallista vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
  6. Hyvää uutta vuotta teille Koirapojan kanssa!
    Viime vuoden joulukalenteriluukuista jäi yksi lunastamatta - josko tulevana vuonna voisin sen lunastaa, uskaltaa taas junaan hypätä minäkin.

    VastaaPoista
  7. Hyvää vuodenvaihdetta ja parempaa uutta vuotta! Kunnioitettavaa tuollaiset lanka- ja lukemis kirjanpidot...
    Pelkään kyllä että paukuttelevat, mutta aion linnottautua verhojen taakse. Onneksi on keskustassa paukuttelu kielletty, mut siitäkös ne välittää.
    Olihan tämä erilainen vuosi mitä ajattelin, matkustelu jäi pois ja kaikki ulkopuoliset kontaktit. Elokuvat... Ulkona syönti ravintolassa ja samoin kahvittelu jäi pariin kertaan. Onneksi sentään kaupassa uskalsin käydä. Alkaa omat samat pöperöt tympiä. Toivottavasti ensi vuosi on jo vapaampaa. Museot saisi ainakin jo avata, eihän siellä ollut monestikaan montaakaan ihmistä, kun ennen kävin useinkin.

    VastaaPoista
  8. Vuosi 2020 on nyt taputeltu, toivottavasti tämä nykyinen tuo parempaa tullessaan, toivomme näin. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  9. Täällä paukunta jatkuu..kiusauksella..kait nuo 10-15 min välein yhden paukkupatruunan pamauttaa.
    Toivottavasti teillä edes kohtalaisen hyvä ilta?
    Parempaa uutta vuotta,Sinulle ja koirapojalle!🧡🐶

    VastaaPoista
  10. Nyt voi todeta, että hengissä ollaan, Koirapoikakin.

    VastaaPoista

Mammuttimaiset kiitokset kommentistasi!
Aina on kiva, kun joku sanoo jotain, ilmaisee mielipiteensä, osoittaa käyneensä tälläkin tontilla.